Nye boliger for dyre til å dempe prispresset

Det bygges for få nye boliger til å dekke behovet – og de som bygges er for dyre til å dempe prispresset i markedet, advarer boligmeglerne.

Etter et halvår med uventet høy vekst i boligprisene, oppjusterer eiendomsmeglerne nå sine prognoser for 2012. Mens de i januar spådde en prisvekst på 4 til 6 prosent for året som helhet, mener Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) nå at gjennomsnittsprisene mest sannsynlig vil ha steget med rundt 8 prosent ved utgangen av året.

Gjennomsnittsprisen i Norge var i juni på 29.600 kroner per kvadratmeter. 7,6 prosent høyere enn til samme tid i fjor. Oslo topper listen med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 43.100 kroner. Det var så å si ingen prisvekst i løpet av juni i år, som er normalt for denne måneden.

– Problemet slik vi ser det, er at det bygges for få nye boliger – og at de boligene som bygges selges så dyrt at de uansett ikke klarer å bremse prisveksten, sier leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef).

For få og for dyre
Han legger skylda på politikerne, som han mener regulerer for små arealer til boligbygging og at det som reguleres er områder som i stor grad ekskluderer unge boligkjøpere.

– Prisstigningen har vært enda sterkere for nye boliger enn for brukte. De er ikke reelle alternativer for de unge boligkjøperne. Når tomteprisene i Oslo utgjør opp mot 20.000 kroner av kvadratmeterprisen på en ny leilighet, er det drøyt i overkant av hvordan det burde være, sier han.

– Politikerne må derfor regulere mer, og de må regulere riktig, konkluderer.

Han påpeker at det som er blitt framholdt som fordyrende faktorer på nye boliger, som krav til energieffektivitet og universell utforming, er like i hele landet. De kan derfor ikke forklare alene hvorfor «samme bolig er billigere andre steder» og at kvadratmeterprisen Oslo er 20.000 kroner høyere enn for eksempel i Drammen, ifølge Boldvik.

Rekordmange salg
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry sier at det er flere faktorer enn tomteprisen som driver boligprisene i været, som svært lavt rentenivå i forhold til tilstanden i økonomien ellers, ubalanse mellom behov og etterspørsel og sterk økning i folks kjøpekraft.

De bakenforliggende tallene viser at det var rekordomsetning av boliger i første halvår i år, med 3 prosents vekst, og at vi må tilbake til 2006 for finne færre boliger til salgs. Borettslagsleiligheter stiger mest i pris, med 9,4 prosent de tolv siste månedene, mens eneboliger hadde lavest prisvekst, med 4,8 prosent i samme periode.

OBOS-prisene steg med 0,3 prosent i juni i år. Siden juni i fjor har prisene steget med 9,9 prosent. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i OBOS-tilknyttede borettslag i juni var 40.184 kroner.