Næringspolitikken må styrkes

Vi har merket oss at bl a Fellesforbundet er fornøyd med at regjeringen i stortingsmeldingen ”Verktøy for vekst”, ønsker å styrke det næringspolitiske virkemiddelapparatet. Vi er også opptatt av at næringspolitikken må styrkes, men skal det skje holder det ikke bare med en melding. Det må være handling bak planene og det må være evne og vilje til å se sammenhengene.

I meldingen legger regjeringen fram rammen for videre utvikling av Innovasjon Norge og SIVA. - Den næringspolitiske verktøykassa vil styrkes på mange vesentlige områder gjennom det som presenteres i meldingen, sier forbundssekretær Hans-Christian Gabrielsen. Han peker på at Fellesforbundet er opptatt av at det næringspolitiske virkemiddelapparatet skal sikre at vi i størst mulig grad evner å ta hele landet i bruk. - Samtidig må vi utvikle innovative bedrifter innenfor de næringsområdene der vi har spesielle forutsetninger for å være gode. Etter min mening bygger denne meldingen opp under en slik strategi på en god måte, sier Gabrielsen.

- Regjeringen vil foreslå at det opprettes seks nye landsdekkende såkornfond som skal investere i såkorn- og oppstartsfasene i nye innovative og internasjonalt konkurransedyktige bedrifter. Dette er viktige grep for å sikre vekst og innovasjon, mener Hans-Christian Gabrielsen. - Manglende tilgang på tidligfasekapital og særlig risikokapital er en stor utfordring for mange bedrifter i oppstartsfasen. Men det er viktig at regjeringen følger opp med tilstrekkelige bevilgninger for å sikre at disse fondene får en god kapitalbase.

Regjeringen foreslår også en endring i Investinors satsingsområder og at eierskapet til Investinor overføres fra Innovasjon Norge til Nærings- og handelsdepartementet. Dette gir grunnlag for en sterkere politisk prioritering og oppfølging av gode prosjekter innenfor områder hvor vi har gode forutsettinger for å lykkes. Blant annet innenfor miljøteknologi, maritim sektor og reiseliv.

- Det gjenstår nå å etablere en god modell for å videreføre et statlig eierskap også for bedrifter som Investinor selger seg ut av, men som har et helt spesielt potensial eller av andre grunner er særlig viktige, og der staten kan være en god langsiktig eier.

- Fellesforbundet har ved flere anledninger pekt på behovet for at virkemiddelapparatet kan ta et større ansvar for, og delta i større prosjekter. De nye målene til SIVA fremhever selskapets rolle ovenfor større industrielle prosjekter og legger til rette for at selskapet kan ta en slik rolle i store og omfattende prosjekter, dette er bra. At regjeringen i tillegg vil videreutvikle dagens tilbud til pilot- og demonstrasjonsanlegg samt tilbud på kapital i bedrifters tidlige fase er vi også svært fornøyde med, avslutter forbundssekretæren.

Nå står det igjen å se hva som skjer.