Fornøyd med Engebø-godkjenning

Nærings- og handelsdepartementet tilråder at Nordic Minings reguleringsplaner for Engebø godkjennes nå – Norsk Bergindustri mener dette er en god løsning.

Miljøverndepartementet skal etter tilrådinger fra Fiskeri – og kystdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet ta stilling til om innsigelsen fra Fiskeridirektoratet region Vest om konsekvenser for miljø- og ressursgrunnlag for fiskerinæringen skal tas til følge.

Nærings- og handelsdepartementet tilråder at de reguleringsplaner som er vedtatt av berørte kommuner godkjennes nå og at det i første omgang gis begrenset utslippstillatelse basert på deponi opp til -220 m, der risiko for spredning av partikler vurderes lavest. Dette vil gi Nordic Mining muligheter for drift i 15 år, samtidig som den kunnskapsinnhenting som etterspørres av Klima- og forurensningsdirektoratet kan igangsettes umiddelbart.

Norsk Bergindustri mener dette er en god løsning som gir bedriften forutsigbarhet i lang tid. – En slik løsning vil være et signal om at regjeringen mener alvor med planen om en strategi for å stimulere til økt aktivitet i bergindustrien, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri. Samtidig vil den innebære at skeptikernes ønske om ny kunnskap ivaretas.

Det er grenser for hvor lenge en kan utsette oppstart av prosjektet, som for øvrig allerede er meget grundig utredet, uten at det får konsekvenser for investorers tålmodighet, uttaler Gammelsæter.

Norsk Bergindustri har en egen arbeidsgruppe bestående av bedrifter som driver med mineralavfallsdeponering. Denne gruppen jobber nå med å ta initiativ til å dokumentere at deponering i sjø kan være best praksis. Bergindustrien i Norge omsetter i dag for mer enn 10 mrd. kr årlig og sysselsetter ca. 5 000 personer. Internasjonal ressursknapphet har skapt gode priser og det er påvist et betydelig potensiale for nye forekomster i norske fjell. Regjeringen jobber med en mineralstrategi som er antydet levert før sommeren. Nordic Minings Engebøprosjekt er et prøvesteinsprosjekt som vil vise om regjeringen mener alvor med en slik strategi, mener Norsk Bergindustri.