Røde Kors advarer om usikker is og skredfare

Isen er usikker i Sør-Norge, mens det er stor snøskredfare nord i landet, advarer Røde Kors Hjelpekorps. Korpsene hadde elleve oppdrag skjærtorsdag, og så langt i påsken er tallet kommet opp i 79.

– Tre av torsdagens oppdrag har vært leteaksjoner. Så langt i påsken har vi vært ute på 16 leteaksjoner. Resten av oppdragene er rene henteoppdrag, forteller Ole Gladsø, leder for Røde Kors Hjelpekorps' informasjonssentral på Gol.

63 pasienter
Hjelpekorpsene behandlet 63 pasienter torsdag. Dermed har 295 pasienter fått hjelp så langt i påsken. Skadetallet holder seg jevnt, til tross for at langt flere folk var på fjellet torsdag enn tidligere i påsken.

– Dette viser to ting. Det er lite snø i de mest folkerike områdene, samtidig som folk er flinke til å tenke sikkerhet når de er ute i naturen, sier Gladsø.

Hjelpekorpsene er bekymret for svært usikker is i store deler av det Sør-Norge.

– Det er viktig at man er spesielt observant etter at vi har hatt mildværsperioder, etterfulgt av minusgrader. Da fryser isen, men det må lengre kuldeperioder til for at isen blir trygg å gå på, sier informasjonslederen for hjelpekorpsene.

I Midt-Norge har snøen de siste dagene lagt seg på vannet og skapt utrygge forhold.

– Jeg anbefaler folk å ta den lange ruten rundt vannet. Det tar litt lengre tid, men da er du på den sikre siden, sier Gladsø.

Leteaksjon innstilt
I Nordland ble leteaksjonen etter en 53-åring mann i Beiarn stanset torsdag på grunn av store snømengder og vanskelige forhold. Også ellers i landsdelen byr snøen på utfordringer i påskefjellet.

– Enkelte steder har redningspersonellet problemer med å ta seg fram på snøskuter som følge av snømengdene, og snøskredfaren har økt siden starten av påsken. Vi har fått rapporter om ustabile snøforhold, men ingen er heldigvis tatt av skred. Vi håper dette holder seg ut påsken og ber folk følge med på lokale snøforhold, sier informasjonsleder Gladsø.