Moderat vekst for bemanningsbransjen

- Bemanningsbransjen hadde en moderat vekst på 2,7 prosent i 4. kvartal 2011, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien. Ansatte i bemanningsbransjen utgjør 1,2 prosent av antall årsverk i Norge.

Bransjestatistikken som NHO Service legger fram i dag viser at markedet for bemanningstjenester har vært variert i 4. kvartal. Innenfor flere områder har det vært nedgang i forhold til året før, blant annet innenfor helsesektoren, hotell/restaurant/kantine (HORECA) og økonomi. Likevel er det, totalt for hele bransjen, en moderat vekst på 2,7 prosent målt mot 4. kvartal 2010. Først og fremst på grunn av fortsatt gode tider i byggebransjen.

- Utviklingen i 2011, sett under ett, ble noe svakere enn forventet, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien.

- Mens vi hadde lagt opp til en sannsynlig vekst på rundt 10% ble det til slutt en vekst på 7,1 i forhold til 2010. På flere av yrkesområdene betyr dette at markedet har stabilisert seg på et noe lavere nivå enn før finanskrisen, sier han.

Usikkerhet i bemanningsbransjen er nok et resultat av økende usikkerhet i norsk økonomi som følge av utviklingen i Europa, uttaler Hagelien.

Bransjestatistikken viser også lyspunkter. Alt i alt har jo konjunkturutviklingen i Norge vært positiv i 2011.

Størst vekst innenfor byggenæringen

- I 4. kvartal er det bygg og anlegg som opplever størst vekst (31,7%). Dette kan synes mye, men husk at dette er det mest konjunkturutsatte yrkesområdet og at veksten som har pågått gjennom 2011 hadde sitt motstykke i nedgangen som kom i 2009. Vi er nå tilbake på samme nivå som før finanskrisen.

Dette harmonerer med utviklingen i byggebransjen for øvrig. Det har vært vanskelig å tiltrekke seg nok personell siden det i Norge ikke har vært tilgjengelig ledig arbeidskraft med rett kompetanse.

Noen spør om innleid arbeidskraft er i ferd med å ta over for fast ansatte i entreprenørbedriftene. Bransjens erfaring er at kundene benytter innleie fordi de ikke klarer å trekke til seg personell på annen måte, sier Even Hagelien.

Vekst innenfor tekniske tjenester

Et annet område med stor vekst er tekniske tjenester, som har vokst med 23,4 prosent. Dette har sammenheng med stor mangel på ingeniører i Norge, og at bemanningsbransjen benyttes til å hente kvalifisert personell til Norge fra andre markeder hvor arbeidsledigheten er stor, for eksempel Sør Europa. Også innen IT har det vært en positiv utvikling (+15,3 prosent). Dette er segmentet hvor mange velger å arbeide fleksibelt fremfor å ha tydeligere rammer rundt jobben. Bemanningsbransjen er dermed ekstra attraktiv som arbeidsgiver for denne gruppen.

Krevende tider i møte

- Mye tyder på at 2012 kan bli et krevende år for bemanningsbransjen. Vi håper på fortsatt stabilisering av bransjen gjennom året og at utfordringene i Europa ikke innvirker for mye på den økonomiske utviklingen i Norge. Vi er også spent på hvordan den kraftige støyen rundt vikarbyrådirektivet vil innvirke på bransjen, sier Hagelien.