Håndballjentene slår til mot boligbranner

Håndballjentene viser samfunnsansvar. I år stiller stjernene på Norges kvinnelandslag opp som iøynefallende modeller i kalenderen til årets Aksjon boligbrann.

Fakta om Aksjon boligbrann

* Aksjon boligbrann gjennomføres i år for niende gang.

* Lokale brannvesen, feiervesen og elektrisitetstilsyn tilbyr frivillig og gratis inspeksjon av elektriske installasjoner og brannfeller i boliger. I år får 40.000 husstander besøk.

* Den landsomfattende informasjonskampanjen arrangeres av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i samarbeid med Norsk brannvernforening og Gjensidige.

* Aksjonen innledes med Røykvarslerens dag 1. desember og følges opp med husbesøk.

* I løpet av de første åtte år har nærmere 250.000 husstander landet over fått besøk og gode råd.

* Informasjon legges ut på nettsiden aksjonboligbrann.no.

(Kilde: Aksjon boligbrann) (©NTB)

Fakta: Huskeliste for å unngå boligbrann

* Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av.

* Slå av TV og radio med av-knappen på apparatet, ikke bare med fjernkontrollen.

* Sjekk at levende lys er slukket.

* Sjekk at ikke varmeovner er tildekket.

* Rengjør kjøkkenvifte for brannfarlig fett.

* Undersøk om det er svimerker eller sterk varmgang i sikringsskap.

* Se etter svimerker i ledninger, støpsler, kontakter og lamper.

(Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) (©NTB)

4,5 milliarder opp i røyk

Forsikringsselskapenes totale erstatningsutbetalinger etter brann i bolig og næringsbygg kom opp i 4,5 milliarder kroner i årets ni første måneder.

Det er en økning på 4,7 prosent sammenlignet med 2010, ifølge ny statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Det har vært en nedgang i boligbrannerstatninger med 4,4 prosent. For branner i næringslivet har det vært en økning i erstatningene med 12,5 prosent.

Erstatningsøkningen er størst i fylkene Østfold, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Nordland og Finnmark.

– Det er all grunn til å være på vakt nå som vi snart går inn i desember som er høytid for brann, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO til NTB.

Desember og jul innebærer økt bruk av levende lys, vedovn og peis. Sammen med økt strømforbruk betyr dette større risiko for brann.

– Med litt mer påpasselighet kunne mange av brannene vært unngått eller skadeomfanget vært langt mindre, sier Osland.

Han peker på at gode og enkle tiltak kan hindre katastrofen. Som å vise litt mer omtanke rundt bruken og vedlikeholdet av elektrisk utstyr, vise større forsiktighet i omgang med åpen ild og ha jevnlig kontroll av brannslukningsutstyr og røykvarslere.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) hadde ved utgangen av september registrert 35 personer omkommet i brann. Færre enn på mange år. Håpet er ytterligere reduksjon.

Men nå er det grunn til å skjerpe seg: desember er brannmåneden fremfor noen. Da er det godt å ha de populære håndballjentene med på laget i brannvernsaken.

– Vi er stolte over at håndballjentene viser samfunnsengasjement ved å stille opp for brannvernkampanjen Aksjon boligbrann, sier prosjektleder Odd Skarbomyr i DSB til NTB.

Romjula heitest

Romjula – perioden mellom jul og nyttår – er den tid i året den røde hane herjer som verst. Da er det to til tre ganger flere branner enn en gjennomsnittsuke ellers i året.

– Over halvparten av alle boligbranner har sammenheng med menneskelig atferd og kan derfor unngås med større aktsomhet. Derfor setter vi inn et massivt informasjonstrykk i denne perioden, sier prosjektlederen.

Etter åtte år med Aksjon boligbrann er antall omkomne i boligbranner i perioden 23. til 31. desember mer enn halvert. I år gjennomføres aksjonen for niende gang, i håp om at en fallende kurve skal falle ytterligere.

Aksjon boligbrann er et samarbeid mellom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Norsk brannvernforening og Gjensidige.

Røykvarslerens dag

Aksjon boligbrann innledes hvert år med Røykvarslerens dag 1. desember, i år førstkommende torsdag.

– Tall innhentet gjennom Aksjon boligbrann viser at rundt en halv million mennesker i Norge bor i boliger uten røykvarsler som fungerer, opplyser Skarbomyr.

På denne spesielle dagen vil brannvesen møte publikum på lokale møteplasser og gi gode råd og tips om hvordan de skal vedlikeholde og eventuelt plassere røykvarsleren for å unngå besøk av den røde hane.

Der vil det også være mulig å avtale frivillig kontroll i hjemmet for sjekk av røykvarsler og skifte av batteri.

– 80.000 røykvarslerbatterier blir delt ut i løpet av aksjonen.

Boligkontroll

Boligkontrollene gjennomføres over tre dager – fra tirsdag 6. til torsdag 8. desember. I denne perioden får ikke mindre enn 40.000 husstander over hele landet besøk av lokale frivillige brannverneksperter. Gjennom årene har dermed «aksjonistene» vært innom en kvart million husstander.

– Der vil de få tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen. Det dreier seg ikke om tilsyn i vanlig forstand, men om en enkel kontroll, med veiledning og informasjon, sier prosjektlederen.

Kontrollen er frivillig og det store flertallet takker ja til husbesøk.

Og i år er altså «håndballkalenderen» et populært innslag i kampanjen: Den er trykket opp i et opplag på 100.000. 60.000 brukes under boligkontrollene og 40.000 sendes ut sammen med «Håndballmagasinet», som blant annet går til alle håndballspillere i Norge.

Bildene av håndballjentene er tatt av fotokunstner Anna-Julia Granberg i Blunderbuss.

Og bare for å ha nevnt det: Håndball-VM for kvinner i Brasil starter lørdag 3. desember.