Slik skal svake grupper sikres bolig

Studenter konkurrerer ofte ut grupper med boligsosiale behov på utleiemarkedet. Derfor må tilskuddet til etablering av studentboliger økes.

Boligprodusentene er helt enig i at utbygging av studentboliger er et viktig virkemiddel for å oppnå et bedre fungerende boligmarked for svakere grupper med et boligsosialt behov og støter fullt ut forslaget om at tilskuddet må økes.

– Dette må vi se resultater av allerede i statsbudsjettet som legge frem til høsten. Regjeringen må øke utbyggingstakten til 3000 nye studentboliger per år fra 1000 enheter som det er lagt opp til i år, kommenterer Per Jæger som er administrerende direktør hos Boligprodusentene.

– Videre må studentboliger flyttes fra Kunnskapsdepartementet over til Kommunal- og regionaldepartementet og videre over til Husbanken.

Rent generelt mener Boligprodusentene at en høy boligbygging er det beste overordnede virkemiddelt for også å nå de som har boligsosiale behov.

– For å få bygget tilstrekkelig med nye boliger er det nødvendig at kommunene regulere nok tomter for utbygging. Derfor ønsker vi at boligpolitikk blir valgkamptema. Lokale politikere må setter seg konkret mål for boligbyggingen som tvinger dem til å gjøre nødvendige prioriteringer, fremholder Jæger.

Utvalget går inn for at flere vanskeligstilte på boligmarkedet bør få hjelp til å eie egen bolig i stedet for å leie.

”Dagens leiemarked kan forsterke problemene for vanskeligstilte. Derfor vil boligeie for mange være et både bedre og rimeligere alternativ”, heter det i innstillingen.

Utvalget kommer med flere forslag som skal bedre situasjonen for vanskeligstilte på boligmarkedet. For å sette flere i stand til å eie egen bolig, foreslås mer fleksibel bruk av startlån, boligtilskudd og tapsfond.

Det bør legges til rette for et boligsosialt løft i kommunene, og i det private leiemarkedet bør det stimuleres til større innslag av seriøse og profesjonelle utleiere.

”Dette kan eksempelvis være private utleiere med en tydelig, sosial profil, som leier ut til utsatte grupper eller personer med lave inntekter”, foreslår utvalget.

Kommunalminister Navarsete sier i en kommentar at hun liker særlig godt forslaget om at mange flere må få mulighet til å eie sitt eget hjem. Hun lover å se nærmere på tiltak som kan gjøre dette mulig.

Les mer om forslagene her:

Bustadutvalet meiner fleire bør bli bustadeigarar

[18.08.2011]

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete mottok i dag utgreiinga frå bustadutvalet. Utvalet sitt mandat har vore å drøfte og gje tilrådingar på korleis ein kan møte sentrale oppgåver i den sosiale bustadpolitikken i åra framover.

Den boligsosiale vendingen. Norsk boligpolitikk fra midten av 1990-tallet i historisk perspektiv

Trykket vedlegg til NOU 2011:15 Rom for alle

[18.08.2011]

Vedlegget er skrevet av Jardar Sørvoll.

Retten til bolig og oppfølgingstjenester

Trykket vedlegg til NOU 2011:15 Rom for alle

[18.08.2011]

Spørsmålet som stilles i dette notatet er i hvilken grad tilgang til bolig og boligoppfølgning bør være nærmere regulert som plikter for kommunene og som rettigheter for den enkelte med et nødvendig behov.

Sosial boligpolitikk i Norge - kartlegging av offentlig ressursbruk

Utredning for Boligutvalget

[18.08.2011]

Rapporten inneholder en kartlegging av statens og kommunenes samlede ressursbruk(herunder administrative utgifter og subsidier) knyttet til boliger og bokostnader for vanskeligstilte husstander.

Prisdannelsen i det norske leiemarkedet: en teoretisk og empirisk analyse av hovedmekanismer generelt og utsatte grupper spesielt

Utrykt vedlegg for NOU 2011:15 Rom for alle

[18.08.2011]

Boligmarkedet består av eide og leide objekter. Fordi begge typer objekter kan tilfredsstille de samme behovene for boligkonsum antas de ofte å være nære substitutter. Dette notatet argumenterer imidlertid for at de faktorene som fullstendig bestemmer prisene på eiemarkedet på langt nær bestemmer prisene i leiemarkedet.

Prinsipielt om boligpolitikk: Bolig, velferdsstat og rettferdig fordeling

Utredning for Boligutvalget

[18.08.2011]

Hensikten med dette notatet er å skissere en prinsipiell bakgrunn for boligpolitikk som en del av fordelingspolitikken.

Evaluering av tilskudd til etablering og tilpasning av bolig

Utredning for Boligutvalget

[18.08.2011]

En modell for vurdering av eierskapspotensialet blant lavinntektsgrupper og vanskeligstilte på boligmarkedet

Utrykt vedlegg for NOU 2011:15 Rom for alle

[18.08.2011]

Dette notatet inneholder noen anslag for hvor stor andel av leietakerne som har økonomisk mulighet for å eie sin egen bolig.

Befolkningsutvikling og boligbyggebehov i Norge 2011-2030

Utredning for Boligutvalget

[18.08.2011]

Notatet er skrevet på bestilling av sekretariatet for det regjeringsoppnevnte boligutvalget. Med utgangspunkt i Statistisk Sentralbyrås (SSB) siste befolkningsframskrivninger for landet som helhet vil et rent demografisk nybyggingsbehov beregnes for perioden 2011 til 2030, en periode på 20 år.

Boligtilskudd til etablering. Søkernes boligkarriere 2006-2008

Utredning for Boligutvalget

[18.08.2011]

Dette notatet er skrevet på oppdrag av Kommunal- og regionaldepartementet og finansiert av Husbanken som et delprosjekt innenfor en større evaluering av boligtilskuddet til etablering og tilpasning, utført av Asplan Viak.

Boforhold blant lavinntektsfamilier. En gjennomgang av norsk og internasjonal litteratur

Utredning for Boligutvalget

[18.08.2011]

Dette notatet er skrevet på oppdrag fra Husbanken. Bakgrunnen for oppdraget er det regjeringsoppnevnte Boligutvalgets utredning, som blant annet skal belyse utfordringer knyttet til boforhold blant barnefamilier med lav inntekt.

Barn i familjer med låga inkomster och deras boendeförhållanden

Utredning for Boligutvalget