Barnas byggeskole: Bygger hundehus og gapahuk

Fra 8. - 12. august arrangeres Barnas byggeskole i Oslo og Bergen. Totalt 100 barn mellom åtte og tolv år får prøve seg med spiker og hammer og får hjelp av ekte snekkere.

Gapahuken er hovedprosjektet barna ved Alvøen skole i Bergen kommune i løpet av byggeuken og når den er ferdig skal den plasseres i skogen i skolens nærområde. I tillegg skal barna få prøve seg på kanopadling og selvfølgelig en hel del fribygging.

- Byggeskolen er av den oppfatning av at det er spennende og lærerikt for barna å bruke en hammer eller sag, ja kanskje for første gang, og vi ønsker å kombinere sommeraktiviteter og praktiske fag som også kan være gøy, forteller prosjektleder for Barnas Byggeskole i Bergen, Jørgen Marthinussen.

Barna får muligheten til å lære om asfalt og prøve å legge asfalt i deler av skolegården til Alvøen skole. Det vil blant annet være store asfaltkjøretøyer og hoppetusser tilstede under asfaltdagen.

Hundehus til TV-aksjonen

I Oslo skal  50 barn på Barnas Byggeskole bygge et stort hundehus til TV-aksjonen. Inntektene til årets TV-aksjon går til Norsk Folkehjelps arbeid for en minefri verden, der minehunder utfører en betydelig del av arbeidet.

Hundehuset består av et innendørs rom, men også av en ”terrasse” på taket av hundehuset med trapp fra bakkeplan. I tillegg skal barna bygge en sittegruppe med plass til en hel skoleklasse, i kjøkkenhagen til Ruseløkka skole.

- Samarbeidet med TV aksjonen er blitt en tradisjon for NCC og det er ekstra hyggelig at representanter fra Norsk Folkehjelp i år tar seg tid til å komme på byggeskolen for å lære barna om hva Folkehjelpen gjør i verden, forteller prosjektleder for byggeskolen, Trude Wetaas, i bygg- og entreprenørselskapet NCC.

Dette er den sjette gangen byggeskolen arrangeres av NCC i Oslo. Formålet er å kombinere sommeraktiviteter med en innføring i praktisk arbeid, miljø og førstehjelp for barn. Rundt halvparten av barna i Oslo er elever ved Ruseløkka skole, mens resten er barn av NCC-ansatte.

Infrastruktur i Bjørvika

Et av temaene på årets byggeskole er infrastruktur før og nå. Alle barna skal derfor besøke byggeprosjektene i Bjørvika, som også er området Oslo ble grunnlagt og her finnes mange gamle skatter. Teknisk Museum skal også gi en liten innføring i elektrisitet i forhold til infrastruktur på en spennende måte.

Infrastruktur er også vei. På tirsdag drar derfor alle barna til Drammen og lærer hvordan asfalt lages og får prøve seg på å legge asfalt selv. I løpet av dagen skal barna også få simulert en påkjøringsulykke i veibanen, arrangert av brannvesenet, med påfølgende førstehjelpskurs.

Flere aktiviteter

På byggeskolen blir det også bygging av krakker, masse fribygging i tillegg til annen lek og moro.

– For mange av barna er det første gangen de tar i en hammer eller sag, og tidligere år har foreldre fortalt at flere setter i gang med egne snekkerprosjekt i etterkant av byggeskolen, sier Wetaas.