Nytt glass kommer på plass

Tusenvis av glassruter i Oslo sentrum ble skadet etter terrorbomingen i Regjeringskvartalet 22. juli og har ført til full mobilisering for glassmesterne i og rundt Oslo.

I går hadde direktør Sverre Tangen i Glass og Fasadeforeningen sin første befaring i området som ble utsatt for terrorbombingen i Oslo. Han kan rapportere om glassmestere i og rundt hele Oslo-området har vært i full gang med å erstatte knuste vinduer og gjennomføre midlertidige reparasjoner.

- Veldig mange glassmestre har avbrutt ferien sin og stått på skikkelig i denne spesielle situasjonen. Jeg synes det er hyggelig at det ikke har vært vanskelig å få tak i mannskaper og at det har vært en bra overensstemmelse når det gjelder tilgang på glass, sier han.

Tangen sier at han er opptatt av å se hvordan ulike typer glass har reagert under de belastningene som oppsto under eksplosjonen.

- Vi ser at det har vært en særdeles kraftig eksplosjon og en negativ sjokkbølge som har revet ut en del fasader og fasadeelementer. Vi observerer at det i de nyere byggene hvor det er brukt skikkelige aluminiumsprofiler og tenkt personsikkerhet, så sitter glassene stort sett igjen i profilet. Dette har vært en vanlig konstruksjon i bygg som har tenkt litt sikkerhet. Disse vinduene har to lag, der det utvendige er herdet og har tålt eksplosjonen. I disse byggene er det innvendige laget sprukket, men fordi glasset er laminert, henger det fortsatt sammen, sier Tangen, disse rutene kan stå til nye ruter er produsert.

Han forteller at det har gått hardt ut over bygg som har hatt gamle vinduer.

- Gamle glass produsert for 30-40 år siden er mye sprøere, de har det gått svært hardt ut over, sier han.

En utfordring når det gjelder utbedring av skadede vinduer etter eksplosjonen er at det i mange tilfeller ikke er kun glasset som er skadet.

- I mange tilfeller er karmen og innfestningen til karmen ødelagt. Da vil det ta lenger tid å få gjennomført varige reparasjoner og våre medlemmer har gjennomført midlertidige reparasjoner med sponplater, plexiglass eller ved å lime på et tilleggsglass hvis selve ruta ikke er knust, forteller Tangen.

I slike tilfeller må ofte også snekker og kanskje murer på plass for å gjennomføre reparasjoner.

Direktøren for Glass og Fasadeforeningen er imidlertid ikke bekymret for kapasiteten i bransjen.

- Glassverkene produserer tusenvis av kvadratmeter glass i timen. Det er ikke noe problem å få tilgang på glass når vi snakker om disse vanlige rutene som er blåst inn. Men når det gjelder skuddsikre og eksplosjonssikre glass, er det leveringstid på slike produkter, opplyser Tangen.

- Det er ikke kapasiteten det kommer til å stå på. Det som i stor grad har blitt gjort nå er midlertidige arbeider. Nå må man begynne å ta mål og reparere karmer og innfestningsdetaljer og vente på at nye produkter kommer inn. Da er det et spørsmål om de som eier byggene nå bør gjøre seg en vurdering om man skal legge inn litt mer sikkerhet enn man har gjort tidligere, også når det gjelder forretnings- og kontorlokaler. Det er ikke snakk om heftige ting, men en vurdering om man skal legge inn noen tusenlapper ekstra for å få glass som ikke blåser rett inn som glassplinter, men som henger igjen i ruta hvis den blir skadet, sier Tangen.

Han legger også til at vi nok i tiden fremmover vil se en hel del punkterte ruter som følge av vibrasjonene ved eksplosjonen og at dette vil gå særlig hardt utover gamle isolerruter.