Framtiden meisles ikke ut- den støpes...

”Demoniseringen av betong som byggemateriale ser ut til å være omfattende og det kan virke paradoksalt når man tar i betraktning at uten betongen hadde vi knapt vært et moderne samfunn”. ”Framtiden meisles ikke ut- den støpes”. Sitat Erling Dokk Holm, forsker ved Markedshøyskolen.

Denne uken presenteres resultatene av tre undersøkelser som viser hvor sentralt materialet betong har vært- og er for utbygging av et moderne Norge. De aller fleste har et syn på betong. Likevel er bevisstheten rundt nytteverdien av materialet generelt lav i samfunnet, og dette skyldes i hovedsak at betong blir sett på som nødvendig i alle prosjekter og at bransjen selv har stått for den vesentlige delen av den tekniske utviklingen. Dessuten mangler de samme politiske føringene og subsidier som vi for eksempel ser innen trebransjen.

I et møte i Næringslivets Hus i Oslo torsdag 9.juni kl 0900 vil man i tillegg til Dokk Holms vurderinger om fremtidens samfunnsutbygging få presentert resultatene fra følgende undersøkelser:

• Hva kan forklare betongforbruket i Norge i perioden 1945-2010?

Av Janne S. Hougen, Prognosesenteret AS, februar 2011

• Den norske betongindustrien- verdiskapning i perioden 2000-2009

Av Lena E. Bygballe og Eskil Goldeng, Senter for byggenæringen, Handelshøyskolen BI, juni 2011

Dette vil bli etterfulgt med bransjens innspill gjennom et kort innlegg med tittelen ”Betong – hva nå?

v/ Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Betongindustrien er en viktig aktør i de aller fleste kommuner i Norge og bidrar til å omsette og foredle lokale råmaterialer og benytter i stor grad kortreiste produkter. Vi finner bedrifter knyttet til betongbransjen i 234 kommuner og disse er spredt over hele landet. I 135 kommuner utgjør betongbedrifter en unormalt høy andel av næringslivet. Den norske betongindustrien inkludert leverandører hadde i topp-årene 2007-2008 en omsetning på ca 21 mrd kr og en verdiskapning på ca 5,9 mrd og sysselsattte mer enn 7700 personer.