Giske: - Styrehoder kan rulle i statsbedrifter

Næringsminister Trond Giske (Ap) er forberedt på å bruke kraftige midler mot styrer som ikke følger opp den statlige eierskapspolitikken. Stortinget reagerer på kraftige lønnshopp i flere statsbedrifter.

– Det er styrene som bestemmer lederlønningene. Det kan ikke vi overprøve, men vi kan utnevne nye styrer. Oppfølgingen av eierskapspolitikken vil være en faktor når vi ser på eventuell nyutnevning, sier Giske til NTB.

Han minner samtidig om at mange av styrene er lydhøre og tar til seg de føringene som kommer fra politisk hold.

Foss: – Giskes ansvar

Høyres Per-Kristian Foss mener det er Giske som må ta ansvar for at lederlønningene i flere statsbedrifter vokser langt mer enn gjennomsnittet.

– Det er Giskes ansvar å passe på at hvert enkelt styre holder seg til retningslinjene fra Stortinget, sier Foss til VG. Foss er saksordfører for en kommende høring om dette temaet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

NSB-sjef doblet lønnen

Høringen kommer i kjølvannet av en rapport fra Riksrevisjonen. I 26 av 43 undersøkte selskaper hadde sjefene langt bedre lønnsutvikling enn gjennomsnittet, og i både Entra Eiendom, Kongsberg, NSB, Telenor og Statkraft økte sjefsgodtgjørelsene med over 1 million kroner fra 2007 til 2009.

– Vi vil vite hvorfor NSB-sjef Einar Engers godtgjørelse økte med 135 prosent mens mange tog sto stille, sier Hallgeir Langeland (SV) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til VG.

En av dem som må forklare seg for komiteen er styreleder Ingeborg Moen Borgerud i NSB. Hun får følge av blant andre Statoils styreleder Svein Rennemo og Grace Reksten Skaugen i Entra Eiendom.

Skal ikke være lønnsledere

Heller ikke Giske er fornøyd med det som kommer fram i rapporten fra Riksrevisjonen.

– Det er uholdbart at flere av disse skal få mer i lønnsøkning enn det vanlige folk får utbetalt i lønn i løpet av et år. I Norge har vi forholdsvis små lønnsforskjeller, og det er sunt, sier Giske på telefon fra det økonomiske toppmøtet World Economic Forum i sveitsiske Davos.

Næringsministeren minner om at flere av de aktuelle selskapene sorterer under andre departementer enn hans eget, men sier eierskapspolitikken gjelder dem alle.

– Vi har sagt at ledere i statlige bedrifter skal ha konkurransedyktige vilkår, men de skal ikke være lønnsledende, forklarer han. Han varsler at det kan komme ytterligere innstramminger i eierskapsmeldingen som legges fram til våren. (©NTB)