Import av kraft sparer vannmagasinene

I forrige uke var importen av kraft til Norge den høyeste som er registrert i en enkelt uke, melder Norges vassdrags- og energidirektorat. Dette bidro til mindre tapping av vannmagasinene. Prisene gikk også ned.

I forrige uke, uke 3, gikk fyllingsgraden i vannmagasinene ned med 1,8 prosentpoeng mot 2,2 prosentpoeng i uke 2 og 2,5 prosentpoeng i uke 1 i år. Vannmagasinbeholdningen er likevel den laveste som noen gang er registrert på denne årstiden.

Sparer vann
Fyllingsgraden i slutten av forrige uke var 38,8 prosent. Det laveste som er registrert samme uke i tidligere år, er 42,5 prosent. Normalen for årene 1990 - 2007 var 65,1 prosent.

Nedgangen i magasinfylling er bremset opp på grunn av mildere vær og import av strøm.

– Høy import og lavere forbruk er bra for magasinfyllingen, sier NVE-direktør Agnar Aas.

– Han opplyser at Norge de siste fire ukene har importert mer enn 2 TWh (milliarder kilowattimer), noe som bidrar til at norske kraftprodusenter kan spare på vannet i magasinene.

Fra Sverige
Importen av kraft til Norge var 581 GWh (millioner kilowattimer) i forrige uke. Det er 12 GWh mer enn i uke 2, da den forrige ukesrekorden ble satt. Mesteparten av importen kommer fra Sverige. NVE skriver at både mildere vær og økt produksjon i Sverige og Finland var med på å gjøre det mulig med den store eksporten til Norge.

Lavere pris
De mange som fikk tidenes høyeste strømregning i forrige uke kan glede seg over at prisene er på vei nedover etter nyttår.

I spotmarkedet sank prisene med mellom 6 og 10 prosent i forrige uke. Gjennomsnittsprisen kom ned mellom 62 og 64 øre per kilowattime (kWh) inkludert moms. I desember var prisen rundt 20 øre høyere per kWh.

Så langt i januar ligger prisene høyere enn på samme tid i fjor. Men prisene økte sterkt utover vinteren i fjor. Spesielt februar 2010 ble en dyr måned for strømkundene. Hvis det forholdsvis milde været holder seg, kan prisene bli atskillig lavere i februar i år enn i 2010.