Vil lete etter penger til nytt sykehus i Molde

Styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge er innstilt på å endre langtidsbudsjettet for å sikre investeringsmidler til et nytt sykehus i Molde.

Jeg vil anbefale overfor styret å gå igjennom langtidsbudsjettet på nytt for å se om det er mulig å gjøre omprioriteringer, sier Almlid til NTB.

Men det er snakk om omfattende summer, og jeg vil ikke love noe på forhånd. Vi kan ikke komme i en situasjon som gjør at dette går ut over pasientene i Midt-Norge. Hensynet til pasientene står aller høyest, sier han.

Bakgrunnen for de nye signalene er at Helse Nordmøre og Romsdal onsdag ba det regionale helseforetaket Helse Midt-Norge se hva som kan gjøres for at den planlagte byggestarten blir utsatt minst mulig.

Statssekretær Robin Kåss (Ap) i Helsedepartementet er positiv til nytt sykehus.

Vi ønsker et nytt sykehus, og regjeringen står klar med sin andel av pengene når Helse Midt-Norge er klar med sin, sier Kåss til NTB.

Omprioriteringer
Sinnene har vært i kok i Molde etter at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) nylig slo fast at Helse Midt-Norge ikke har tilstrekkelig med investeringsmidler til å bygge et nytt sykehus i Molde før tidligst i 2018. Det er seks år etter den opprinnelige planen.

Styret i Helse Nordmøre og Romsdal mener Helse-Midt Norge kan frigjøre midler ved å bruke mindre penger enn budsjettert på datasystemer og teknisk utstyr, melder NRK.

Vi har festet oss ved det ministeren sier om manglende økonomi til byggestart i 2012. Hvis det er en reell begrunnelse, så kommer vi i møte på dette punktet, sier styreleder Helge Aarseth.

Han mener det er mulig å finne løsninger som sikrer to sykehus i regionen og snarlig realisering av Nye Molde sjukehus.

Jeg tror at dette kan være en utstrakt hånd for å finne en løsning, sier han.

Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge mener omprioriteringer er eneste mulighet, i og med at det ikke finnes avsetninger eller fondsmidler i langtidsbudsjettet.

Vi har ikke reserver i budsjettet, men må i så fall omprioritere, understreker han.

Dialog
Helse Nordmøre og Romsdal har også bedt det regionale helseforetaket gå i dialog med Helse- og omsorgsdepartementet for å finne fram til en ny og omforent finansieringsløsning.

Vi har løpende kontakt med departementet, og det er naturlig at Molde nå settes øverst på agendaen for neste møte, sier Almlid til NTB.

Både helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og statsminister Jens Stoltenberg har gjentatte ganger også fra Stortingets talerstol avvist at det er aktuelt med ekstraordinære bevilgninger til Helse Midt-Norge for å få fortgang i planene om et nytt Molde sykehus.

Men Almlid later ikke til å ha gitt opp denne tanken likevel.

Det er naturlig å få en avklaring på dette i dialogen med departementet, sier han.

Etter uker med lokal misnøye faller Arbeiderpartiet dramatisk i oppslutning i Molde. I valget i 2009 fikk partiet 33,3 prosent av stemmene i Molde, mens oppslutningen i Infacts ferske undersøkelse for Romsdals Budstikke er på usle 5,8 prosents oppslutning.

Dette tar vi på største alvor. Vi har mistet mye tillit i Molde, sier Aps partisekretær Raymond Johansen til NRK.