Kriger mot Navarsete

– Rapporten er fullstendig misvisende, sier Selvaag Bolig-sjef, Baard Schumann, om rapporten som konkluderer med at leilighetene kan tilpasses for rullestolbrukere uten betydelige ekstrakostnader.

Selvaag Bolig har i lengre tid har påpekt at den påkrevde rullestoltilpasningen av alle nye leiligheter er svært fordyrende og urimelig spesielt for småleiligheter. Kommunal- og regionaldepartementet svarer nå med en rapport fra SINTEF som slår fast at leilighetene kan tilpasses uten betydelige ekstrakostnader.

– Vi har prøvd å få til en dialog med departementet om dette i over ett år. Det er fint at de nå utarbeider en rapport, men det blir helt feil når rapporten bortforklarer utfordringer og rettferdiggjør departementets holdning fremfor å gi et objektivt syn på saken. Departementet burde foretatt en grundig og uavhengig analyse før forskriften ble innført istedenfor å komme med dette bestillingsverket nå. Vi håper likevel at dette er starten på en god dialog videre.

Misvisende om pris
Ifølge ny byggeforskrift og standard for universell utforming, skal nye boliger nå blant annet ha trinnfri adkomst, snusirkel til rullestol i alle rom og heis i bygg på tre etasjer eller mer. Selvaag Bolig står fast på sitt regnestykke som viser at selskapets minste leiligheter blir minimum 264 000 kroner dyrere å bygge. Departementet hevder i sin rapport at kostnadsøkningen kun blir 40 000 kroner.

– Rapporten gir et svært dårlig helhetsbilde når det gjelder pris. Den ser kun på planløsning inne i leilighetene, men overser andre ekstrakostnader. Heis er ikke omtalt i rapporten, men vil føre til en ekstrakostnad på over 135 000 kroner per leilighet i et leilighetsbygg på tre etasjer. Totalsummen for rullestoltilpasning i våre minste leiligheter er over 260 000 kroner, sier Schumann.

Ubeboelige leiligheter
SINTEF-rapporten viser forslag til hvordan fem ulike leiligheter kan tilrettelegges for rullestol uten at det gir betydelige ekstrakostnader. Kommunalminister Liv Signe Navarsete uttalte til NRK at dette viser at rullestoltilpasning av små leiligheter kun handler om god planlegging, god prosjektering og gjennomføring av byggeprosessen. Schumann er uenig.

– Planløsningene SINTEF foreslår er ikke gode. Leilighetene får så små rom at det ikke går an å bo i dem. Forslaget er at man bare kan flytte garderobeskapet og innredningen og kutte ut en god del av kjøkkenet for å få plass til rullestolen. Det betyr rett og slett at leiligheten ikke blir brukbar for den som skal bo der. Rapporten er et bevis på at små leiligheter ikke kan tilrettelegges for rullestol uten at de bygges vesentlig større. Vi bygger 1000 boliger i året, det er tydelig at departementet og SINTEF ikke gjør det.

Skrinlegger boligprosjekter
Selvaag Bolig kommer nå til å stanse flere boligprosjekter med småleiligheter for førstegangsetablerere, dersom det ikke gis dispensasjon fra den nye forskriften.

– Det er markedets reaksjoner som styrer hva vi prioriterer å levere. Vi tilpasser oss selvfølgelig offentlige pålegg, men vi kan ikke bygge småleiligheter ingen har råd eller lyst til å kjøpe, sier Schumann.