Store forskjeller på brannslukkere

Ca. 95 prosent av de norske husholdningene har brannslukker eller brannslange. Men mange brannslukkere kan ha for lav slukkeeffekt.

– Mange velger brannslukker ut fra pris og ikke ut fra kvalitet. Det er i første rekke slukkeeffekten man skal se etter når man kjøper brannslukker, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

I Norge er man flinke til å utvikle brannsikkerhet og har tydelige bestemmelser om slukkeutstyr i hjemmene. Men i dag finnes det en rekke ulike håndbrannslukkere å velge mellom, og en høy slukkeeffekt kan være avgjørende dersom ulykken først er ute.

– Mange tror at det er nok å ha en brannslukker hjemme, men det er faktisk forskjell på brannslukkere hvis ulykken er ute. En brannslukker med lavere effekt har mindre kapasitet, og da er det fare for at man ikke greier å slukke brannen, sier Kalheim.

Ifølge norske bestemmelser skal husholdningene være utstyrt med vannslange eller en brannslukker godkjent i henhold til europeisk standard, EN3. Det innebærer en pulverbrannslukker på minst seks kilo med ABC-pulver, skum- eller vannslukker på ni kilo, eller seks kilo hvis den har en slukkeeffekt på 21A. Slukkeeffekten er et mål på hvor stor brann man kan slukke, og med en brannslukker med høy slukkeeffekt har man bedre forutsetninger hvis det begynner å brenne. De seneste årene har Norsk brannvernforening anbefalt at man skal ha en seks kilos pulverbrannslukker med minste slukkeeffekt på 43A, 233B, C i hjemmene.

Housegard er blant aktørene på markedet som kommuniserer hvilken klasse slukkerne har.

- Vi vil sammen med Brannvernforeningen både øke kunnskapen om hvordan man unngår branner, hva man gjør om de likevel oppstår og kommunisere betydningen av å ha riktig type brannslukker i hjemmet, sier Frank Willy Ottesen, produktsjef i Housegard.