Oslo Børs falt med over 5 prosent tirsdag

Verdens børser faller kraftig tirsdag. På Oslo Børs var hovedindeksen ved stengetid ned 5,28 prosent.

 

Ny statistikk som viste svekket fremtidstro blant amerikanske forbrukere blir trukket fram som en av de utløsende faktorene til det brede børsfallet, men også veksttall fra Kina skaper grunn til bekymring blant skvetne investorer.

Oslo Børs er en av børsene som er hardest rammet. Dette henger trolig sammen med et kraftig fall i oljeprisen på over tre prosent. Tirsdag ettermiddag omsettes et fat nordsjøolje for i overkant av 75 dollar.

Årets verste

Tirsdag er årets verste dag så langt på Oslo Børs, og blant de mest omsatte aksjene var det langt mellom lyspunktene.

Av samtlige omsatte aksjer, var det kun fire som tirsdag hadde oppgang, 34 endte uendret, mens 144 gikk ned. Hovedindeksen endte til slutt på 326,7 poeng – en nedgang på 5,28 prosent fra mandagen.

Statoil hadde tirsdag en tilbakegang på 4,2 prosent, Seadrill gikk tilbake 5,7, mens gjødselprodusenten Yara hadde en tilbakegang på over 6 prosent.

Nedgangen rammer bredt og på tvers av alle næringer. Telegiganten Telenor gikk ned 2,9 prosent, Norsk Hydro 4,4 og DNB NOR 5,2 prosent.

Ned i Europa

Nedgangen var også markant i resten av Europa. FTSE 100-indeksen i London falt med 3,1 prosent til 4.914,22 poeng tirsdag. DAX-indeksen i Frankfurt gikk ned med 3,33 prosent til 5.952,03 poeng, mens nedgangen for CAC 40-indeksen i Paris var på hele 4,01 prosent til 3.432,99 poeng.

I Madrid opplevde man børsfall på 5,45 prosent, mens nedgangen var på 4,44 i Milano.

Også på Wall Street startet handelsdagen med nedgang. Blant annet gikk industriindeksen Dow Jones ned med om lag 2 prosent like etter åpning.