Miljøtak renser luften

Tirsdag begynte leggingen av Icopals nye miljøtak Noxite på Norsk Medisinaldepots nye bygg. Det lyse takbelegget fjerner giftige NOx-gasser fra luften.

På grunn av økningen i antall dieselbiler de siste årene, har NOx-forurensingen i norske byer skutt i været. De nye miljøtakene kan bli et viktig virkemiddel for å redusere forurensningene og helseplagene som følger med.

─ Noxite-tak har alle egenskapene et godt tak skal ha, i tillegg til at det reduserer et stort samfunnsproblem. Det legges om lag 6 millioner kvadratmeter flate tak i Norge hvert år. Nå sparker vi ballen videre til arkitekter, rådgivende ingeniører og utbyggere landet over, sier direktør i Icopal Geir Haugersveen.

Det er Icopal som introduserer det franske Noxite-takbelegget i Norge. Hemmeligheten med dette taket er det aktive belegget, Noxite, som bruker energien fra UV-stråler i dagslyset til å bryte ned NOx-gass til harmløse nitrater som skylles vekk med regnvannet. Noxite kan brukes på alle flate tak, og kan dermed bidra betydelig til NOx-reduksjon i storbyene. Beregninger Icopal har gjort viser at et tak på 5.000 kvadratmeter utgjør utslippsbesparelse tilsvarende en dieselbil som kjører 200.000 kilometer.

Lysegrå samvittighet
Bedrifter som velger Noxite får ikke bare god samvittighet, de får også et synlig bevis på at de tar i et tak.

─ Den nye typen tak er allerede tatt i bruk på miljøbygg flere steder i Europa. Til forskjell fra et vanlig svart takbelegg, har den en lys grå farge som gjør det lett å legge merke til bygg der man har valgt å satse på miljø, sier Haugersveen.

Haugersveen forteller også om stor interesse for miljøtaket fra andre prosjekt. Det er blant annet allerede bestemt at den nye Sørlandsparken skal benytte seg av belegget.

Miljøbygg
Norsk Medisinaldepots nye bygg på Alna i Oslo, som er tegnet av Niels Torp Arkitekter, og bygget av ROM Eiendom og Aspelin & Ramm Eiendom, blir det første bygget i landet som tar i bruk den nye oppfinnelsen. Totalt skal Icopal tekke nesten 15.000 kvadratmeter Noxite-tak på bygget som skal stå ferdig neste vår.

─ Annet enn å slutte å kjøre bil finnes det veldig få tilgjengelige tiltak for å bøte på dagens situasjon med NOx-forurensing i norske byer. Det har blitt lagt særlig vekt på miljøet i utformingen av dette bygget, og da var det en selvfølge å velge NOx-rensende tak. Å få være de første i Norge som legger Noxite er ekstra moro, sier prosjektsjef Rolf Hammerseth i Aspelin Ramm Eiendom AS.

Han roser Vedal entreprenør for å ha foreslått takløsning på et lagerbygg som når det er ferdig skal oppfylle energiklasse B. Taket er for øvrig bare en av mange spennende løsninger som byggherren har valgt.

Byråd for Byutvikling Bård Folke Fredriksen (H) var også tilstede da de første rullene ble lagt. Han oppfordret hele byggenæringen til å ta til seg dette og andre miljøvennlige produkter.

NOx-gasser utgjør et stort helse- og klimaproblem
NOx-gasser kan føre til betydelige luftveisplager, samt sur nedbør. De største kildene til utslipp av NOx er bil- og båttrafikk, og industri. Problemet blir verre med økt bruk av dieselmotorer. Giftgassene er særlig et problem i tettbygde strøk. Giftlokket som kan oppstå i Bergen på vinteren består hovedsakelig av NOx, og problemet er også utbredt i de fleste andre store norske byer. Særlig de med astma eller andre luftveisplager rammes hardt.