Rekordmange it-sjefer med makt

Nesten halvparten av norske it-sjefer sitter i toppledelsen i sin bedrift, viser nye tall. – Dette er den høyeste andelen vi har registrert noensinne, sier Anders Lindgren i Steria.

Dette slås fast i undersøkelsen ”IT-sjefens utfordringer”, som Synovate årlig gjennomfører for it-konsulentselskapet Steria blant skandinaviske it-sjefer. Blant de 200 norske it-sjefene som deltok i undersøkelsen er 46 prosent fast representert på øverste nivå i sin bedrift, den høyeste andelen i undersøkelsens seks år lange historie.

– I fjor satt 40 prosent av it-sjefene i toppledelsen, mens året før var bare 36 prosent representert på øverste nivå. Vi snakker med andre ord om en tydelig trend der it-sjefen får stadig mer innflytelse både i private og offentlige organisasjoner, sier Anders Lindgren, informasjons- og markedsdirektør i Steria.

Konkurransefortrinn
Han tror utviklingen er heldig for verdiskapingen i næringsliv og statlige virksomheter. – Riktignok er ikke it noe kjerneområde i seg selv på mange arbeidsplasser, men det er like fullt virksomhetskritisk. Servere og arbeidsstasjoner er like viktig som lys, varme og vann. Da er det en klar fordel at de som styrer teknologien har både oversikt og innflytelse, påpeker Lindgren.

– En god it-strategi kan gi konkurransefortrinn, og kan være verdifullt både i nedgangstider og i perioder med vekst. Det handler kort fortalt om å få maksimalt ut av it-investeringene. En it-avdeling som sitter på et kott for seg selv, har dårlig forutsetning for å forstå bedriftens forretningsutfordringer, sier han.

Vil bli mer effektive
I undersøkelsen ble it-sjefene spurt om hva som er de viktigste forretningsutfordringene i deres virksomhet. Hele 75 prosent svarte at forbedring av prosesser og effektivitet er et fokusområde, mens drøyt halvparten også oppgir det som en sentral utfordring å hjelpe bedriften med å redusere kostnader.

– For så vidt har disse utfordringene vært sentrale i mange år, men det er ikke overraskende at dette blir spesielt viktig i disse usikre tidene. Det er ingen tvil om at it kan spille en vesentlig rolle når man skal gjennomføre effektiviseringstiltak – noe som er nok en god grunn til å løfte it-sjefens rolle i organisasjonen, understreker Lindgren