Flom og ras stenger veier i nord

E6 er stengt på to steder i Skibotn i Troms på grunn av flom og ras. I tillegg er en rekke mindre veier, ferjesamband og fjelloverganger stengt i de nordligste fylkene.

Dovrebanen stengt

Store mengder vann i sporet på Dovrebanen skapte problemer også for morgentogene på banen tirsdag.

Toget fra Dombås til Oslo S og Larvik klokken 5.13 ble innstilt mellom Ringebu og Lillehammer. De reisende ble tilbudt alternativ transport, opplyser Jernbaneverket.

Nattogene mellom Oslo og Trondheim ble også rammet. Nattogene var innstilt på strekningen mellom Lillehammer og Vinstra.

Dovrebanen ble stengt på grunn av store mengder vann i sporet mellom Tretten og Ringebu i Gudbrandsdalen.

– Det jobbes og kommer til å bli jobbet i hele natt, men det er for tidlig å si noe om når banen igjen er ferdbar, sa pressevakt Harry Kolsrud i Jernbaneverket til NTB mandag kveld.

Vannet som hindrer trafikken, ligger i sporet ved Losna stasjon lengst sør i Ringebu kommune i Oppland. Både Jernbaneverket og Mesta har mannskaper med gravemaskiner i området og prøver å grave kanaler som vanne kan renne unna i.

Jernbaneverket opplyser at mildvær i Gudbrandsdalen har ført til mye snøsmelting, og at dette er årsaken til de store vannmengdene som gjør at banen må stenges. Ifølge togledelsen på Hamar vurderer politiet å evakuere beboere i nærheten av Losna

Regionveisjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen region nord sier at 15 strekninger er stengt. Størst konsekvenser får delingen av E6 mellom nord og sør.

Steinras gjør at E6 er stengt for strekningen fra Skibotn til Manndalen. Her er det anbefalt omkjøring via riksvei 868 og ferja på sambandet Lyngenseidet-Olderdalen går kontinuerlig hele tirsdag.

Evakueres

I alle de tre nordligste fylkene har varmt vær ført til stor snøsmelting, noe som gir økt fare for både flom og skred. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er det fare for vannføring rundt 50-årsflom i flere lavereliggende mindre vassdrag, som ventes å nå en topp i løpet av tirsdag.

Fare for ras førte til at seks husstander ved Tverrelva i Manndalen i Troms ble evakuert tirsdag, melder framtidinord.no.

Ikke oversikt

NVE melder at flomtoppen ventes å bli nådd i slutten av uka når det gjelder høyereliggende og større vassdrag. I Tanavassdraget ventes toppen torsdag og i Nordland og Troms i løpet av onsdagen.

Ved Statens vegvesen i Finnmark hadde avdelingsdirektør Bjørg-Anita Joki faktisk ikke oversikt over alle ras da hun snakket med Altaposten tirsdag.

Et av områdene som er berørt, er Skillefjorden, som er helt isolert etter flere ras av ulik størrelse. Her kan ikke veien ryddes før vannføringen går tilbake.

Nettsider nede

Veitrafikksentralen i Mosjøen hadde særdeles stor pågang tirsdag, fordi nettsidene med veimeldinger var ute av drift helt til klokken 17.

Her er det nok å gjøre, ja, sa vaktoperatør Synnøve Lukasen til NTB tirsdag formiddag.

Blant andre stengte strekninger kunne hun fortelle om to fjelloverganger til Sverige, ved Umbukta og Skarmodalen. Sterkt trafikkerte fylkesvei 15 mellom Dale og Alvestad i Troms var også stengt.