Styre-ja til utvidelse

Styret i Oslo Lufthavn Gardermoen anbefaler at det foreliggende prosjektet for utvidelse av flyplassterminalen legges fram for Avinor.

Oslo Lufthavn Gardermoen

* Bygget 1998 med en kapasitet på 17 millioner passasjerer årlig. Første år reiste vel 13 millioner passasjerer over OSL.

* Antall passasjerer i 2009 var 18,1 millioner.

* Når første fase av utbyggingen er ferdig i 2012-2013, skal flyplassen ha en kapasitet på 28 millioner passasjerer årlig. Fase to av utbyggingen skal innen 2025 gi en kapasitet på 35 millioner passasjerer årlig.

* Vel 60.000 passasjerer kommer til og reiser daglig fra Gardermoen.

* Gardermoen er tre ganger kåret til Europas mest punktlige flyplass.

(Kilde: OSL, NTB)

Dermed er planene om en utvidelse av passasjerkapasiteten på landets hovedflyplass kommet et steg nærmere realisering. I neste omgang skal styret i Avinor foreta et endelig vedtak, og deretter er det opp til Samferdselsdepartementet å godkjenne søknaden om å drifte flyplassen med de nye tilbyggene.

Når departementet så gi klarsignal for prosjektet, med en foreløpig kostnadsramme på mellom 7 og 8 milliarder kroner, skal utvidelsen gjennomføres i to faser. Innen 2012-2013 skal flyplassens totale årskapasitet økes fra nåværende 20 millioner til 28 millioner passasjerer. Fase to skal bringe kapasiteten opp i vel 35 millioner passasjerer innen 2025.

I taket
Bakgrunnen for vedtaket er at utviklingen i nasjonal og internasjonal trafikk til og fra Gardermoen nå nødvendiggjør en utvidelse av kapasiteten. Dagens flyplass er dimensjonert for å ta unna vel 17 millioner passasjerer, men det taket ble nådd allerede i 2008.

Utvidelsen skal etter planen skje i to etapper. Innen 2013 skal den eksisterende terminalen mot vest utvides, og på det nåværende terminalbygget det skal bygges vinkelrett en flere etasjer høy pir med flybruer mot nord. Dette byggetrinnet skal utvide lufthavnas totale kapasitet til vel 28 millioner reisende.

I løpet av de kommende ti år skal det nybygde området mot vest utvides ytterligere, og det skal komme flere flybruer langs piren slik at lufthavna innen 2025 er dimensjonert for hele 35 millioner passasjerer.

Mindre justeringer
Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen sier til NTB at Avinor trolig vil ta stilling til OSL-vedtaket ut på sommeren. Det vedtak som OSL-styret gjorde torsdag, inneholder bare mindre justeringer i forhold til de planer som flyplassledelsen og Avinor presenterte i februar 2009.

Helt fra flyplassen var ferdig i 1998, har det foreligget planer for eventuell utvidelse av terminalområdet. Da var et område noen hundre meter nord for det nåværende terminalbygg avsatt til utvidelsen, og under bakken var det gravd ut en kulvert fra terminalen til utvidelsesområdet.

Da OSL og Avinor valgte løsningen som arkitektfirmaet Narud-Stokke-Wiig kom opp med i fjor, samlet man seg altså om en løsning der det ikke ble snakk om en ny terminal 2, men om en utbygging av den eksisterende terminalen og ny pir.

Sverre Quale, som er leder for Avinor og styreleder for OSL, sa i fjor at dersom passasjertallet øker utover 35 millioner, må flyplassen ha en tredje rullebane og enda en ny terminal. Allerede sommeren 2009 bestemte regjeringen å gå i gang med å båndlegge et areal på Gardermoen til en eventuell tredje rullebane.