Åpner hele Norge for flytrafikk

Avinor åpner luftrommet over Norge for flytrafikk fram til klokken 2 natt til onsdag.

I utgangspunktet holdes luftrommet åpent fram til klokken 2 i natt, men det kan vi ikke være helt sikre på før vi kommer med oppdatert melding mellom 20 og 21 tirsdag kveld, sier informasjonssjef Sindre Ånonsen i Avinor til NTB.

Stord lufthavn, Haugesund lufthavn Karmøy, Stavanger lufthavn Sola, Kristiansand lufthavn Kjevik og tidvis også Bergen lufthavn Flesland var stengt tidligere tirsdag. Dessuten var det begrensninger på flytrafikk i Øst-Finnmark.

Stabil situasjon

Situasjonen klokka 14 tirsdag var at det strakte seg et område med forventet vulkansk aske fra Bergen, rundt kysten sørover, rett nord for Kristiansand og videre østover forbi Færder fyr i ytre del av Oslofjorden.

– De videre prognosene antyder at kun søndre del av Østlandet vil være dekket av et område med forventet aske ved midnatt. Denne situasjonen forventes å være stabil til i morgen tidlig, opplyser Avinor.

Ikke alle avganger

Avinor understreker at det fortsatt vil være en prioritering av hva slags trafikk som kan avvikles. Ambulanseflyginger vil bli prioritert, og det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter.

Passasjerene må dermed forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte avgang.

Met Office

Situasjonen vurderes fortløpende på grunnlag av data fra Volcanic Ash Advisory Centre i London (Met Office), som utarbeider utbredelseskart og prognoser for utbredelse av vulkansk aske. Prognosene utgis hver sjette time.

Disse danner grunnlaget for beslutninger i alle land i Europa om hvilke deler av deres luftrom som skal stenges for luftfart.

Før åpningen tirsdag, var det fra Gardermoen for det meste innenriksankomster og – avganger, ettersom luftrommet over en del europeiske land fortsatt er stengt.