Frp krever redegjørelse om strømforsyningen

Olje- og energiministeren må redegjøre i Stortinget for regjeringens arbeid med strømforsyningen til Bergen og Midt-Norge, krever Frps Ketil Solvik-Olsen.

 

– Tiden går og lite skjer. Jeg reagerer på manglende samsvar mellom mål og handlekraft i energipolitikken, sier Solvik-Olsen til NTB.

– Prisutslagene vi har sett i vinter er uakseptable. Jeg har satt i gang et omfattende arbeid i NVE for å få klarhet i alle forhold rundt det som har skjedd, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til NTB.

Han sier han vil orientere Stortinget på egnet måte om situasjonen i Midt-Norge.

Terapi

Solvik-Olsen karakteriserer statsrådens møter med sentrale politikere og aktører innenfor energiforsyningen i Trondheim denne uken som «terapi».

– Det kommer neppe noe nytt ut av dette. I stedet for å løse problemene, innkaller statsråden til møter som bærer preg av handlekraft, men som mer dreier seg om terapi. Slike møter løser ikke energiforsyningen verken i Bergensområdet eller i Midt-Norge, sier Solvik-Olsen.

Han er lite imponert over det som har skjedd i energipolitikken de siste årene, og sier at dette både gjelder Bondeviks og Stoltenbergs regjeringer.

– Gasskraft- og vannkraftutbygginger er som røde kluter i de fleste politiske konstellasjoner. Så selv om ny gass- og vannkraft kunne ha løst kraftproblemene i områder som har problemer, er det tydeligvis mest behagelig å ikke snakke om dette i det hele tatt, påpeker Solvik-Olsen.

Frustrasjon

Han mener at det haster veldig med å starte byggingen av nye kraftlinjer til Midt-Norge og Bergensområdet. Både Statnett og BKK har sagt at påsken var siste frist for avgjørelse for å komme i gang med Hardangerlinjen i sommer. Beslutningen uteblir og dette skaper frustrasjon, mener Solvik-Olsen.

– To mobile gasskraftverk er alt Stoltenbergs regjeringer har levert av ny kraftforsyning her i landet. Det er ikke mye å skryte av, sier han.