Liten tro på renteøkning onsdag

Dersom Norges Bank setter opp renten på møtet kommende onsdag, vil det overraske de fleste analytikerne.

Litt lavere vekst gjør at de fleste makroøkonomene venter at styringsrenten fra Norges Bank vil øke mindre enn tidligere antatt. En annen årsak er at signaler som har kommet foran lønnsoppgjøret tyder på at det kan bli moderate tillegg i år.

Forventninger

Onsdag 24. mars er det hovedstyremøte i sentralbanken. Samtidig legger banken fram en ny pengepolitisk rapport. Rapporten inneholder forventninger til renten framover, den såkalte rentebanen.

Forrige pengepolitiske rapport kom i slutten av oktober. Da satte Norges Bank samtidig opp styringsrenten fra 1,25 til 1,50 og varslet en jevn men moderat økning framover.

Deretter ble renten økt nye 0,25 prosentpoeng til 1,75 i desember. Mange ventet et nytt lite hopp i mars. Nå går de fleste vurderinger ut på at sentralbanken vil vente til mai med renteøkning og at den nye rentebanen vil ligge litt lavere enn den som kom i oktober.

Stabil rente

Seniorøkonom Kyrre Aamdal, DnB NOR Markets, er en av dem som ikke venter noen renteøkning onsdag.

– Hovedgrunnen er utviklingen i innenlandsøkonomien. Den har blitt svakere enn det Norges Bank la til grunn i oktober. BNP for 4. kvartal viste svak utvikling, og det tilsier lavere fart inn i 2010, sier Aamdal.

Han viser til at produktiviteten i Norge har økt samtidig som de internasjonale rentene er lave. Sammen med signalene foran lønnsoppgjøret tyder dette på at lønns- og prisveksten ikke vil bli så sterk som tidligere ventet.

– Bør øke

Blant makroøkonomene er Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank, temmelig alene om å ha tro på og argumentere for at renten skal opp onsdag.

– Vi peker på at rentenivået nå er ekstremt lavt. Da alle var usikre på hvor ille det ville gå i fjor, ble renten kuttet mer enn inflasjon og vekst skulle tilsi. Siden oktober synes vi nedsiden er blitt mindre. Det er mindre sannsynlig med tilbakeslag nå, sier Jullum.

Han er enig i at en del nøkkeltall viser svakere utvikling enn det som var antatt for noen måneder siden.

– Samtidig venter alle at renten skal opp de kommende to årene. Forrige renteøkning kom i desember. Hvis Norges Bank venter til rentemøtet i mai, er det gått et halvt år siden forrige økning. Når renten likevel skal opp, er det ikke nødvendig å vente og gi markedet et signal om at det skal skje så langsomt, sier Jullum.