Mange uværsofre i Frankrike

Redningsmannskaper leter etter flere ofre for stormen Xynthia langs kysten av Frankrike. Ettersom flomvannet trekker seg tilbake, kommer ødeleggelsene til syne.

 

Til sammen 55 mennesker var mandag bekreftet omkommet etter at kraftig vind og voldsomme bølger rammet et stort område i Europa i helgen. Franske myndigheter frykter at flere er døde enn de som alt er funnet.

I Frankrike skapte den kraftige vinden, med vindkast opp i 41,6 sekundmeter, kraftige bølger som slo innover land. At uværet kom samtidig med at det var høyvann, bidro til å gjøre skadene enda større enn de ellers ville ha blitt.

Mandag morgen var fortsatt en halv million husstander uten strøm, etter at strømledninger var revet ned.

Det er frykt for at uværet fortsatt kan gjøre skade i flere europeiske land ettersom det beveget seg nordover. I Storbritannia var det sent søndag kveld sendt ut flomvarsel for østkysten.

Druknet i kystbyer

Frankrikes president Nicolas Sarkozy fløy mandag over de hardest rammede områdene langs den franske atlanterhavskysten og møte lokale myndigheter. Han lovte hjelp til dem som er rammet av uværet.

Minst 47 mennesker omkom i Frankrike, i hovedsak i kystbyene i områdene Vendee og Charente-Maritime. De fleste av dem druknet da bølger på opptil åtte meter skyllet innover land og oversvømte mange hus.

– Vi ble advart, men jeg trodde ikke stormen kunne gjør dette, sier pensjonisten Jean-François Dikczyk, som opplevde at vannet slo inn gjennom vinduene på huset hans, flere hundre meter fra stranden.

Han forteller at han fikk reddet sin 83 år gamle mor fra første etasje og opp i andre. Madrassen hun sov på, fløt i vannmassene.

Innenriksminister Brice Hortefeux sier tallet på døde trolig vil stige, ettersom redningsmannskaper når fram til områder som hittil har vært utilgjengelige.

Franske myndigheter har erklært stormen for en naturkatastrofe, noe som frigjør penger til å rydde og gjenoppbygge de rammede områdene. Landet vil også be EU om penger for å betale for redningsarbeidet.

Døde under trær

Også i flere andre land kostet stormen menneskeliv. I Tyskland og Belgia mistet fire mennesker livet da trær blåste over ende. Lignende hendelser kostet også to menn i Spania livet, mens en eldre kvinne døde da en mur raste over henne. I Portugal falt en gren over en ti år gammel gutt slik at han døde.

Uværet førte til forsinkelser og stans i både tog- og flytrafikken i Frankrike og Tyskland. Men søndag kveld begynte trafikken ved Paris-flyplassen Charles de Gaulle å vende tilbake til det normale.