Hver tiende lånekrone er fastrentelån

Etterspørselen etter fastrentelån har økt i fem kvartaler på rad. Hver tiende krone som bankene nå låner ut til husholdningene, er fastrentelån.

Det er Norges Bank som i sin utlånsrapport for fjerde kvartal i fjor opplyser om vedvarende økning i etterspørselen etter fastrentelån de siste 15 månedene.

Rapporten er basert på opplysninger bankene har rapportert inn til Norges Bank, men inneholder ingen tall for veksten i fastrentelån.

Men i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) får NTB opplyst at 10 prosent av lånene til husholdninger ble gitt som fastrentelån ved utgangen av tredje kvartal i fjor.

– Det gjelder alle lån til husholdningene, inkludert lån fra Husbanken og Statens lånekasse for utdanning, sier assisterende direktør Rolf Mæhle i FNO til NTB.

Svinger

Det betyr at andelen fastrentelån er økt med drøyt 3 prosentpoeng sammenlignet med fastrenteandelen for fem kvartal siden. Ved inngangen til siste kvartal 2008 var 6,7 prosent av husholdningenes samlede lån såkalte fastrentelån, ifølge Mæhle.

Selv om andelen fastrentelån har økt det siste drøye året, er låneandelen som gis til fast rente nå likevel lavere enn den var for seks år siden. I 2004 var fastrenteadelen 17,6 prosent, ifølge Mæhle.

Korte kontrakter

– Nå som før velger de fleste som tar fastrentelån i Norge å binde renta i tre til fem år. Fortsatt er det få nordmenn som binder renta for lengre tid, sier Mæhle.

Han sier svingingene i etterspørselen etter fastrentelån over tid tyder på at den enkelte låntakers beslutning om å ta fastrentelån, er heller stemningsstyrt.

– Det er tankevekkende. Ideelt sett bør rasjonelle grunner og ikke stemninger avgjør lånekunders valg av fastrente . Hvor store rentebelastninger den enkeltes økonomi tåler, og tryggheten som ligger i forutsigbare rentebelastninger, burde være avgjørende, sier Mæhle.

Lettere for bedrifter

Norges Banks utlånsrapport viser videre at bankene lettet ytterligere på lånepraksisen overfor bedrifter i siste kvartal i fjor.

Men kredittpraksisen overfor husholdninger var om lag uendret de tre siste månedene i fjor, framgår det av Norges Banks låneundersøkelse.

Første kvartal i år forventer bankene uendret kredittpraksis overfor både bedrifter og husholdninger, ifølge undersøkelsen som ble offentliggjort tirsdag.

Bankene rapporterte om økt etterspørsel etter lån fra husholdninger og bedrifter i siste kvartal i fjor, og de venter økning framover både i bedriftenes og husholdningenes etterspørsel etter lån, framgår det av undersøkelsen.

Husholdningenes samlede etterspørsel etter lån økte ytterligere i siste kvartal i fjor. Det hadde bankene ikke regnet med, for ett kvartal tidligere rapporterte de til Norges Bank at de ikke ventet noen endringer i etterspørselen etter lån framover.

Bankenes lånepraksis overfor husholdninger var uendret i siste kvartal i fjor – for fjerde kvartal på rad.

Flertallet av bankene rapporterte til Norges Bank at det ikke var endringer i faktorene som påvirker bankenes kredittpraksis i siste kvartal i 2009.