Stoltenberg: Ingen åpne kraner

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer universiteter og høyskoler mot å tro at pengene vil renne fritt fra statens kraner i årene framover.

Vekst i den offentlig finansierte forskningen vil blant annet avhenge av hvordan det går med sykefraværet og trygdeforpliktelsene, budsjettposter som suger enorme summer.

Tirsdag innledet Stoltenberg på den årlige kontaktkonferansen, den viktigste møteplassen for Kunnskapsdepartementet og universiteter og høyskoler. Han framholdt at realveksten siden 2005 har vært hele 27 prosent, mot 15 prosent i kommunesektoren og under 10 prosent i helsevesenet.

– Forskning har vært en budsjettvinner. Men økte bevilgninger og mer forskning utløser i sin tur behov for enda flere penger, for å kunne forske enda mer. Vi står ved løftet om å styrke forskningen, men det er likevel ingen automatikk i at det neste år vil bli bevilget like store summer over statsbudsjettet som de siste årene, sa Stoltenberg.

Statsministeren la fram tall som viser at Norge topper OECD-listen over offentlig finansiert forskning, men faller sterkt når offentlig og privat forskning slås sammen. Norske forskningsmiljøer ligger et godt stykke nede på listen når det gjelder publisering i anerkjente vitenskapelige tidsskrifter og siteringer fra forskningsresultater.