Fantastisk NRK-tur med Bergensbanen

All honnør til NRK som har laget en opplevelsesrik togtur-dokumentarfilm fra Bergen til Oslo i forbindelse med Bergensbanens 100-årsjubileum. Det å følge denne jernbanestrekningen minutt for minutt, time etter time på fjernsyn var en opplevelse.

1,2 millioner tok toget med NRK

Oslo (NTB): Over 1,2 millioner nordmenn fulgte «Bergensbanen minutt for minutt» – i alle fall deler av turen. Dermed ble det ny seerrekord i NRK2.

På hundreårsdagen for åpningen av Bergensbanen fredag viste kanalen den lengste reisedokumentaren i norsk TV-historie. På det meste satt 453.000 nordmenn benket for å få med seg togets ferd, og i gjennomsnitt fulgte 175.000 seere med på den 7 timer og 16 minutter lange togturen fra Bergen til Oslo.

Programsjef Rune Møklebust er overveldet over oppslutningen. Alle lo da programideen oppsto sist vinter, ikke minst NRK-ledelsen. Men plutselig snudde vinden og oppdraget var i boks.

– En så vill og samtidig enkel idé måtte bare gjennomføres, sier Møklebust.

Både publikumsservice og sentralbordet hos NRK Hordaland er blitt nedringt av seere som ønsker seg hele togturen i nedlastbar versjon. Programmet kommer trolig også i reprise igjen, etter å ha gått én gang ekstra på søndag.

 

Det er først når man kan følge et slikt program at man forstår hvor fantastisk Bergensbanen egentlig er. Det er også da man forstår hvilken jobb, hvilket slit, hvilken utfordring, hvilken bragd det var å bygge denne banen. Dette dokumentar-programmet er også en verdig markering for dette flotte byggeverket. Dette bør også være en inspirasjon til folk og politikere i våre dager om å lage slike storverk.

Bergensbanen er noe hele det norske folk kan være stolt av. Dette er også et eksempel på at man tar landet i bruk. Hva har Hallingdalen vært uten Bergensbanen spør vi. En bortgjemt dal ”der ingen kunne bu”, er vel svaret.

Denne programideen var brilliant. Dette er vel også den beste geografi- og historieundervisning man kan få. Vi lærte i alle fall mye på de vel syv timene dette programmet og denne togturen varte.

Her kan du følge togturen hele veien:

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/581376

 

Les mer om Bergensbanen på Jernbaneverkets sider:

http://www.jernbaneverket.no/no/Jernbanen/Historie1/Bergensbanen-100-ar/Jubileumsprogram-Bergensbanen-100-ar/