EU for OPS

EU-kommisjonen vil, i likhet med NHO, fremme bruken av offentlig privat samarbeid til investeringer innenfor offentlige tjenester, infrastruktur og forskning.

NHO har, i sin publikasjon fra januar 2009 om offentlig-privat samarbeid, tatt til orde for at alternative modeller til de tradisjonelle anbudskonkurransene, kan løse viktige samfunnsoppgaver. Nå har EU-kommisjonen utarbeidet en ramme for å fremme bruken av offentlig-privat partnerskap for å dekke eksisterende og fremtidige investeringsbehov innefor offentlige tjenester, infrastrukturer og forskning.

I sin publikasjon peker NHO på at gjennom alternative kontraktsformer vil oppdragsgiver kunne sette større fokus på livssykluskostnader, miljø og innovasjon.

Europa-kommisjonens formann, Barroso, uttaler at offentlig-privat partnerskap kan sette fart på investeringer i helseytelser av høy kvalitet, utdannelse og bæredyktige transportsystemer – hvis det planlegges og iverksettes med den langsiktige offentlige interesse for øye. Det kan også være et redskap i takling av klimautfordringer og skape større energieffektivitet.

På bakgrunn av dette ønsker EU-kommisjonen at de offentlige myndigheter i høyere grad og på en bedre måte benytter alternative samarbeidsmodeller. I meddelelsen fra EU-kommisjonen blir det blant annet gitt uttrykk for at det skal overveies om det skal fremmes et EU-lovforslag om konsesjonskontrakter på grunnlag av en igangsatt konsekvensanalyse.

Dersom et slikt forslag kommer på bordet, vil europeisk næringsliv engasjere seg i utformingen av forslaget, gjennom BussinessEurope sin arbeidsgruppe for offentlige anskaffelser.

- Arbeidsgruppen har allerede hatt møte med EU-kommisjonen om temaet og gitt sine første foreløpige innspill om hvorvidt man ønsker et regelverk og hvordan regelverket bør eller ikke bør være, sier leder for arbeidsgruppen, NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes.