Norsk sjef i Vattenfall

Nordmannen Øystein Løseth (51) blir ny sjef for det svenske kraftselskapet Vattenfall.

Den nye toppsjefen ble utpekt i et ekstraordinært styremøte søndag, men Vattenfall ventet til mandag med å offentliggjøre beslutningen.

Løseth skal tiltre stillingen innen sommeren 2010.

– Jeg har en visjon om at det svenske folket, eieren, skal være stolte over selskapet, sier Løseth, som kommer fra stillingen som konsernsjef i det nederlandske selskapet Nuon Energy, der Vattenfall eier halvparten. Han har tidligere jobbet i blant annet Statkraft og Statoil.

– Jeg synes kombinasjonen politikk og kommersialisme er spennende. Noen ganger kanskje litt for spennende, sier Løseth, med henvisning til de siste dagers bråk rundt selskapet. Han påpeker at selskapet har et godt rykte i Europa, spesielt når det gjelder miljø.

Dagens toppsjef, Lars G. Josefsson, må gå fordi det hevdes at han har pantsatt hele det statlige konsernet i en avtale med tyske myndigheter.

Han har også blitt kraftig kritisert for planer om å selge Vattenfalls elektrisitetsnett i Sverige for å skaffe penger til investeringer i britisk atomkraft.

Vattenfall er Europas femte største kraftprodusent. Konsernet har om lag 33.000 ansatte og omsatte i fjor for 165 milliarder svenske kroner.