Norman vil bruke oljepenger på utdanning

Oljepenger brukt på norsk skole vil gi vesentlig høyere avkastning enn aksjer i utlandet, mener professor Victor D. Norman som vil investere deler av oljefondet innenlands.

– Hvis ikke Carl I. Hagen hadde foreslått dette, ville det allerede vært gjennomført, sier den tidligere Høyre-statsråden til Dagens Næringsliv.

Norman tar til orde for å investere deler av oljefondet i Norge – nærmere bestemt 30 til 40 milliarder kroner. Investeringer innenlands ville gitt en vesentlig høyre avkastning, og dessuten en lavere risiko, mener professoren.

– Er det noe finanskrisen har vist, så er det at det ikke har vært så mye risikospredning med dagens modell, sier Norman til Dagens Næringsliv.

Han påpeker at økt satsing på de svakeste elevene i norsk skole ville sørge for at færre havnet på trygd og isteden gikk ut i arbeid.

– Det å få en person over fra trygd til arbeid vil gi avkastning i 40 år, sier Norman.

Nå ønsker han en kraftig satsing på norsk skole, med vesentlig høyere lærerlønninger.

– Det er som i jordbruksproduksjon – de beste potetene skal brukes som settepoteter, sier Normann som ønsker en modell der samfunnsøkonomisk lønnsomhet avgjør hvilke investeringer som gjennomføres.