Håpløs ordning

Vi har ingenting i mot at statsansatte kan gå på ventelønn i en kortere periode når det skjer store omveltninger på en arbeidsplass, men at en slik ventelønn skal vare i årevis, er meningsløst. Selvsagt er det hyggelig for et menneske som mister jobben å være garantert 66 prosent lønn resten av arbeidslivet – selv om arbeidsplassen forsvinner i tidlig i 50-årsalderen. Men samfunnsganglig er det ikke.

Blant folk flest finnes ingen forståelse for en slik ordning som bl a Norges Bank har benyttet i stor grad og i mange år etter alle nedleggelser av filialer og omlegginger ellers. I går skrev VG at et hundretall ansatte i Norges Bank har mottatt ventelønn og førtidspensjon siden 2001, da de mistet jobben. Prislappen har årlig vært på over 80 millioner kroner.

I perioden 2008 til 2010 vil statsansatte få hele 723 millioner kroner i ventelønn. Nå vil Høyre og Frp stoppe ordningen. Det er vi helt enig i.

Det vi ikke forstår er at oppegående mennesker ikke kan skaffe seg selv en jobb i løpet av så lang tid. At NAV ikke klarer å skaffe jobber forstår vi, men at den enkelte som er oppegående og frisk ikke har gjort større bestrebelser, synes vi er ufattelig. Men det synes som om det skjer noe med mennesker som går lenge på ventelønn eller som blir langtidsledige. De mister liksom noe av troen på seg selv og at de fortsatt kan bidra.

Staten snakker hele tiden om arbeidslinjen. Ordningen med ventelønn er jo det motsatte.