Kartlegg energibombene!

I en tid hvor det er mye synsing om energi, bør myndighetene ta et initiativ til en storstilt satsing på å kartlegge den norske bygningsmassen. Ved å gjennomføre en undersøkelse med moderne termografi-utstyr sammenholdt med nødvendig skjønn vil profesjonelle bygningsfolk fort danne seg et inntrykk av situasjonen.

Vi så et nylig TV-innslag hvor Olje- og energiministeren og Enova-sjefen tok et sveip over Oslo. I helikopteret var det også et varmesøkende kamera som avdekket at enorme mengder energi i byggene forsvant til kråkene.

Når man får kartlagt omfanget av dette energitapet, vil det også være mye enklere å sette inn tiltak. Man kan saktens søke Enova om et mindre tilskudd til en slik kartlegging nå også, men hvor mange benytter muligheten. Dersom samfunnet tok seg av kartleggingen, kunne myndighetene og byggenæringen lage en plan som tar utgangspunkt i hvilke tiltak som bør settes inn. Sammenholdt med en gulrot gjennom skattefritak for investeringene som går med til en slik utbedring, ville mange hus blitt tettet – og energitapet ville blitt kraftig redusert.

Når folk oppdager hva man kan spare på slike tiltak, tror vi at svært mange ville ha vært med på en nasjonal dugnad for å få dette til. Og som, vi har sagt mange ganger før – dette kan også spare samfunnet for store utgifter – ja, samfunnet kan tjene mye penger på at den energien som ellers går til spille kan selges til utlandet.

Dette er en stor og viktig sak som politikerne må ta tak i.