Vitenskapsbygg i Kautokeino åpnes

Statsbygg har ferdigstilt det samiske vitenskapsbygget – Diehtosiida – i Kautokeino. Tirsdag 4. november er det offisiell åpning for nybygget hvor Kong Harald i 2007 la ned grunnsten og de underjordiske ga byggetillatelse.

Nybygget tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter AS og sivilarkitekt Kirsti Knudsen a.s., og er på 9400 kvadratmeter fordelt over fire plan. Vitenskapsbygget rommer en rekke samiske institusjoner med Samisk høgskole i spissen. I tillegg vil Diehtosiida gi plass til Samisk Arkiv, avdelingskontor for Sámediggi/Sametinget, Gáldu - Kompetansesenter for urfolks rettigheter, Studentsamskipnaden og International Centre for Reindeer Husbandry. Formålet med å samle disse samiske institusjonene er å få en synergieffekt for det samiske språket, kulturen og forskning, skriver Statsbygg på sine nettsider.

Som en bank

- Vi er glade for å kunne overlevere et bygg som nærmest blir en bank for ivaretakelse av, videreformidling og utvikling av samisk kultur og kompetanse, sier avdelingsdirektør Linda Sunde Eriksen i Statsbygg.

- Å reise et symbolbygg knyttet til en kultur fri for monumentale tradisjoner, er en utfordring. Bygningen er renset for formalistiske klisjeer. Den er moderne, uten direkte referanser til lokal byggeskikk, men med en markant formgivning. Den kulturelle konteksten kommer til uttrykk gjennom et bevisst forhold til materialbruk, forteller Sunde Eriksen.

Olli, Brekk og Gaup

Under åpningsseremonien tirsdag vil blant annet Sametingspresident Egil Olli, landbruksminister Lars Peder Brekk og administrerende direktør Øivind Christoffersen i Statsbygg delta. Konferansierer er Nils Gaup og Jelena Porsanger.

Grunnarbeidene startet i august 2006 og byggestart var i juni i 2007 etter at H.M. Kong Harald V la ned grunnstenen.Prosjektkostnaden er på 373 millioner kroner.

På lag med de underjordiske

For å få byggetillatelse tok Statsbygg noen uvanlige skritt i forbindelsen med oppstart av byggearbeidene. Den formelle byggetillatelsen var i skjønneste orden, men i tråd med urgammel tradisjon, ble det i tillegg spurt om lov fra de underjordiske. Representanter fra Statsbygg og Samisk høgskole overnattet på tomta og en stille og rolig natt indikerte at tillatelsen var i orden. Det var et tegn på at man hadde fått de underjordiske med på laget.

Les mer om prosjektet her