1000 branner i norske boliger kunne vært unngått

Flere enn 1000 branner årlig kan unngås ved ettersyn av elektriske anlegg. Elsikkerhetsforbundets leder, Jon Henrik Leere er bekymret for den mengden farlige feil i elektriske anlegg.

Dette er basert på tall fra Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), om feil i 60 % av nye elektriske anlegg i boliger i 2007, levert av elektrobransjen. Ca 50 000 nye elanlegg installeres årlig. DSB fant at ca 1 - 3 % var farlige feil.

Det er et stort antall boliger / bygg der huseier, eller en bekjent, har gjort elarbeid på egenhånd. For ikke å glemme gruppen med altmuligmenn som utgir seg for å være elektrokyndig, men definitivt mangler kunnskap om elektrisitet. Den tragiske brannen i Drammen høsten 2008 der 7 mennesker omkom, kan se ut til å være et eksempel på dette. Det er et stort antall tilsvarende brannfeller her i landet fortsatt.

Det offentlige burde kontrollere alle nye elanlegg før de strømsettes. Det er ikke akseptabelt at det årlig leveres mer enn tusen farlige installasjoner fra elektrobransjen. Videre burde alle boliger som skal selges, kvalitetssikres av kompetent personell. Det er mange som kjøper katta i sekken av gamle eller nyoppussede leiligheter, der det heller ikke kan dokumenteres at elektroinstallasjonen er utført av registrert firma, selv om det ikke er noen garanti for trygg installasjon.

Alle elektroarbeider utført etter 1.1.1999 skal ha mottatt dokumentasjon, det vil si samsvarserklæring, testdokumentasjon med mer, på utførte arbeider fra registrert firma i DSB sitt register, ellers foreligger mangel.

Problemet med offentlig elkontroll i dag er at det ikke fokuseres nok på de brannfarlige forholdene, men helt andre forhold, eksempelvis berøringsfare. Begge områder kan gi de samme alvorlige konsekvenser, tap av liv.

I snitt er det ett menneske som hvert år omkommer pga strømgjennomgang. Og hvert år er det mellom 15 og 20 mennesker som omkommer i brann der elektrisiteten er tennkilden. Videre blir et titalls mennesker alvorlig brannskadet i tillegg til flere hundre mindre fysiske brannskadd. Psykiske lidelser er også naturlig etter at man har opplevd brann. Pr i dag kjenner ikke myndighetene til kostnadene rundt de som brannskades, slik at nødvendig resursbruk ikke blir iverksatt for å redusere omfanget.

Vi som arbeider med elkontroll vet at behovet for fysisk elkontroll er meget stort. Mens vi venter på at myndighetene skal forstå dette, blir mange av landets innbyggere og bygninger negativ statistikk. Det er ikke akseptabelt at en bolig kun kan forvente en lettvint kontroll hvert 20. år fra myndighetene, og da uten nevneverdig brannfokus, når el representerer over 40 % av alle branner.