Foten ned for SV

Det er tydelig at statsminister Jens Stoltenberg har fortalt SV hvor skapet skal stå – og godt er det. Ellers synes den nye regjeringsplattformen å være plassert nær sentrum av norsk politikk. Vi merker oss at Høyreleder Erna Solberg sier at hun er enig i 90 prosent av det som står i erklæringen. For vår del er vi veldig opptatt av at man fortsetter med høye investeringer til samferdsel, men vi er også fornøyd med at det nå er de eldre som skal prioriteres.

Det som blir spennende er å se hvilke statsråder som går ut og hvilke nye som kommer inn. For mange var det nok overraskende at Bjarne Håkon Hanssen går av som statsråd. Han var kjent som et av statsministerens tryggeste kort. Men dette viser bare hvor tøft det er å være statsråd.

For vår del er vi opptatt av at Stoltenberg nå rekrutterer statsråder som også har en viss yrkeserfaring. Det vil være livsfarlig for ham bare å satse på politiske broilere. Mange av dem har dessverre ikke gangsyn – og de er ikke mottakelig for verken råd eller kritikk.

Byggenæringen er selvsagt veldig opptatt av hvem som blir kommunalminister (som er det departementet som blir betraktet som det nærmeste man kommer byggenæringens departement) og hvem som blir samferdselsminister – og ikke minst hvem som blir finansminister.

I disse krisetider er det også viktig at mange andre departementer spiller på lag med byggenæringen. Vi tror at næringen må jobbe aktivt for at et eget statssekretærutvalg (og gjerne et eget embetsmannsutvalg i tillegg) jobber mye med byggenæringens saker for å få mer samkjøring. Dessverre vet ofte det ene departementet ikke hva det andre gjør i forhold til byggenæringen. Derfor kommer det tiltak som kan være motstridende – ja, noen ganger slår det ene tiltaket fra regjeringen det andre tiltaket i hjel.