- Konkurransen må ligge fast

– Vi løser ikke den økonomiske krisen ved å svekke konkurransepolitikken, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen.

Sammen med sine nordiske kolleger la han i dag frem en rapport om konkurransepolitikk i krisetider.

Konkurransemyndighetene i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Grønland og Island har analysert hvordan den nåværende og tidligere økonomiske kriser har påvirket konkurransepolitikken, og hvilke erfaringer man kan trekke av det. Resultatet er et sett med råd og anbefalinger om hvordan krisen bør håndteres for at økonomien skal komme styrket ut av den.

Rapporten, som har navnet Competition Policy and Financial Crisis – Lessons Learned and the Way Forward, understreker viktigheten av at konkurransepolitikken ligger fast og at konkurransereglene håndheves strengt også i krisetider. Rapporten ble offentliggjort torsdag 10. september på en pressekonferanse i Reykjavik, der representanter for konkurransemyndighetene i de nordiske landene er samlet til sitt årlige samarbeidsmøte.

– Historien viser klart at tiltak som begrenser konkurransen, faktisk forverrer de økonomiske vanskelighetene og gjør krisen mer langvarig enn nødvendig. Derfor må vi se til at tiltak som settes i verk for å håndtere krisen, utformes slik at de ikke vrir eller svekker konkurransen. Tiltakene må også avgrenses klart i tid, understreker Eggum Johansen.