Kollen-rot og sommel bekreftet under høring

Samtidig som den nye bakken i Holmenkollen fikk hoppet løftet på plass onsdag, bekreftet bystyrehøringen at prestisjeprosjektet var preget av rot, sommel og dårlig organisering.

– Under dagens høring bekreftet byrådet all kritikk som har kommet mot Holmenkollen-utbyggingen, sier Aps gruppeleder i bystyret i Oslo, Rune Gerhardsen. Han er også leder for samferdsels- og miljøkomiteen som gjennomførte høringen om budsjettskandalen knyttet til Holmenkollen-utbyggingen.

Bystyrehøringen bekreftet omstendighetene som førte til budsjettsprekken på rundt 600 millioner kroner – dårlig styring og oppfølging fra kommunens side.

Gigantsprekk

Daværende ansvarlig byråd for prosjektet, Fremskrittspartiets Anette Wiig Bryn, valgte heller å reise på ferie enn å bidra med sin versjon av saken under høringen.

– Byrådet kom med innrømmelser som normalt ville ført til store politiske konsekvenser. Det holder ikke å be om unnskyldning i ettertid for et så skandaløst drevet prosjekt med så store overskridelser, sier han.

Byrådsleder Erling Lae (H) stokket grundig om på ansvarsområdene til enkelte av byrådene etter rapporten som påviste at Kollen-prosjektet trolig vil ende med å koste 1,8 milliarder kroner. Det er en budsjettsprekk på rundt 600 millioner kroner, i tillegg til den første budsjettrevideringen på 300 millioner kroner.

Sviktende grunnlag

– Det viser seg at den første kostnadsrammen på 900 millioner kroner, og som bystyret fattet sitt vedtak på, var et anslag basert på tre dagers vurdering. Bystyret hadde med andre ord et svært dårlig beslutningsgrunnlag da vi gjorde konseptvalget for hvilken bakke som skulle bygges i Holmenkollen, sier Oslo Venstres gruppeleder, Ola Elvestuen til NTB.

Ansvaret for det skandalerammede Holmenkollen-prosjektet er nå flyttet fra idrettsbyråden til finansbyråden i Oslo. I praksis betyr det at ansvaret ble tatt fra Frp og gitt til Høyre. Det er Høyres Stian Berger Røsland, som leder byrådsavdelingen for finans og utvikling, som blir prosjektets ansvarlige byråd.

Venstre avventer

Skandalen får neppe noen videre konsekvenser for Høyre/Frp-byrådet. Oslo Venstre har så langt vært en garantist for at byrådet blir sittende. Lite tyder på at partiet er villig til å kaste Erling Lae (H) til fordel for et venstredominert byråd.

Elvestuen påpeker at den ansvarlige byråden allerede har gått av og at høringen onsdag viser «at det var helt riktig». Han holder likevel spørsmålet åpent inntil videre om Venstre vil støtte et eventuelt mistillitsforslag.

– Vi vil avvente kommunerevisjonens rapport om overskridelsene, og skal etter hvert sette oss ned og drøfte dette. Vi har ikke konkludert om hvilke konsekvenser overskridelsene bør få for byrådet, sier han.

– Svekket Lae

SV mener høringen svekker Erling Lae som byrådsleder. I høringen kom det fram at Erling Lae og resten av byrådet har vært klar over store mangler i kompetanse, økonomisk styring og store overskridelser i lang tid.

– Det som er slått tydelig fast er at byrådslederen selv har vært klar over kostnadsoverskridelser uten å informere bystyret. Prosjektet som ble vedtatt av bystyret, og anbefalt av byrådet, viser seg nå å ha vært kostnadsberegnet på tre dager, sier SVs gruppeleder Knut Even Lindsjørn.