Klimaendringene alvorlige for næringslivet

Klimaendringene som forskerne venter i Norge fører til at mange deler av næringslivet må tilpasse seg, ifølge en ny rapport.

Samferdselssektoren, reiselivet og oppdrettsnæringen må være forberedt på omstillinger. Byggenæringen må tilpasse seg både endringene i klimaet i landet som helhet og ta hensyn til lokale klimaforhold, går det fram av rapporten som ble overlevert miljøvernminister Erik Solheim (SV) på Havforskningsinstituttet i Bergen tirsdag.

- Alvorlig trussel
- Det viktigste i denne rapporten er at den viser hvor alvorlig klimatrusselen er for norsk næringsliv. Næringslivet blir både rammet av klimaendringene og er en viktig del av løsningen, sier miljøvernministeren.


- Vi må sette norske selskaper i stand til å bli storeksportører av grønn energi og grønne løsninger. Samtidig må vi tilpasse bygningsmasse, veier og anlegg ut fra det vi kan vente oss. Det er viktig at de ulike næringer ser på dette, sier Solheim til NTB.

Konsekvenser
Rapporten er bestilt av NOU Klimatilpasning - det offentlige utvalget som utreder klimatilpasninger i Norge og som skal ha ferdig sin rapport i november i år.

Denne delrapporten om virkningene for næringslivet er laget av forskere fra CICERO, Econ Pöyry og Vestkantforskning. Rapporten går gjennom de næringer som vil merke klimaendringene.

I byggebransjen tar rapporten til orde for at det må tas mer hensyn til lokalt klima og lokale variasjoner. Det stilles spørsmål om ferdighusenes tid er ute, og om kravene til husbygging bør være forskjellige avhengig av klimaforholdene.

Fisken flytter
Vannet vil bli varmere, noe som får konsekvenser både for fiske og fiskeoppdrett. Nye arter vil trekke nordover, noen arter vil øke mens andre reduseres i utbredelse, ifølge forskerne.

- Det varmere vannet gjør at laksestammene går ned. I Atlanterhavet er den nå nede i en firedel av hva den var. En annen virkning er at torsken ser ut til å bevege seg lengre nordover. Det vil være en økonomisk katastrofe for norsk fiskerinæring dersom den går inn i russisk eller andre farvann, påpeker miljøvernministeren.

Utfordringer
Rapporten peker på at klimaendringene vil få konsekvenser for transportnæringen. Økt nedbør og ekstremvær kan skape problemer, særlig i distriktene.

Klimaendringene forventes å få stor innvirkning på beiteforholdene for de 240 000 reinsdyrene i Norge. For øvrige deler av landbruket i Norge pekes det på at varmere klima kan gi nye muligheter, men det er ikke foretatt noen konsekvensanalyse som sier hva klimaendringene vil bety for norsk landbruk.