Finanskrisen under lupen

Et  Finanskriseutvalg skal sette finanskrisen under lupen.

Utvalget, som ble oppnevnt av Kongen i Satsråd, skal ledes av daglig leder ved Fafo, Jon M. Hippe. Den viktigste oppgaven blir å se på den norske reguleringen av finansmarkedene i lys av finanskrisen. Utvalget skal forsøke å gi svar på årsakene til den internasjonale finanskrisen og hvordan denne har virket inn på det norske finansmarkedet.

- Vi har i løpet av det siste året sett hvor galt det kan gå når finansmarkedene er utilstrekkelig regulert. Vi må være sikre på at vi forstår hva som er de grunnleggende årsakene til den internasjonale finanskrisen, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Hensikten er å sikre et forsvarlig regelverk for fremtiden.I utvalget er det både medlemmer fra finansnæringen, fra arbeidslivets parter, forbrukerorganisasjoner, myndighetene og akademia.

Utvalget skal avgi en utredning for Finansdepartementet innen 31. desember 2010.Utvalget skal også se på hva som kan være årsaken til oppbyggingen av ubalanse i markedene (bobler), herunder i boligmarkedet.

I tillegg skal utvalget se nærmere på utformingen av avlønningen i finansbransjen og hvilken betydning dette har for salg av ulike typer finansprodukter, for kapitalbruk i samfunnet og for utviklingen av ubalanse i markedene.