Sterke reaksjoner på ny kraftlinje

Til tross for høylytte lokale protester har Statnett fått konsesjon for å bygge en ny kraftledning mellom Sogn og Sunnmøre.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har gitt Statnett konsesjon til bygging av kraftlinjen.

- Vi er glade for at vi nå har fått konsesjon fra NVE på denne svært viktige ledningen, sier konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett i en pressemelding.

Omstridt
Planene om å bygge kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal som luftspenn er svært omstridt i lokalmiljøet. Sykkylven-ordfører Jan Kåre Aurdal utelukker ikke at kommunen vil gå til søksmål.

- Det er sjokkerende å oppleve at den store kraftlinjen kommer. Vi var klar over at dette kunne komme. Får vi ikke stoppet dette kan det bli aktuelt å gå til søksmål mot Staten, sier ordføreren til NRK.

Protestene mot kraftlinjen går blant annet ut på at den blir veldig stor og dominerende, og at den også kommer til å krysse innfallsporten til verdensarvområdet i Storfjorden, som Geirangerfjorden er en del av.
Motstanderne vil at kraftlinjen heller skal graves ned i bakken eller legges som kabel i sjøen.

Påklages
Kraftlinjen vil bli 280 kilometer lang, ha rundt 900 master og vil gå gjennom 18 kommuner i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Prislappen vil ligge på rundt 2,5 milliarder kroner. Skal den legges i kabel vil prisen bli på minst 10 milliarder kroner.

Konsesjonsvedtaket fra NVE kan påklages til Olje- og energidepartementet.

- Det er jo helt åpenbart at det fra vår side blir reist klagesak, og det kommer til å skje raskt, sier Jan Kåre Aurdal til Sunnmørsposten.

- Vi kommer til å få dette luftspennet tett innpå oss. Flere steder i kommunen blir det praktisk talt hengende over hodene på oss. Dette er det ikke aktuelt å akseptere, sier Aurdal.

Statnett mener at kraftlinjen fra Sogn er helt vesentlig for å forhindre en alvorlig kraftkrise i Midt-Norge. Linjen vil få en spenning på 420.000 volt og vil bli blant de kraftigste som er bygd her i landet.

Den kan tidligst være i drift fra 2012.