Europa venter?

De europeiske byggemarkedene går fra vondt til verre. Siste prognose presentert på den 67. Euroconstructkonferansen (5. juni i Warsawa) peker nå mot ytterligere 10 % fall i år.

Bjørn Erik Øye

Partner Prognosesenteret

Andre gjestekommentatorer

Peder B Backe, BackeGruppen
Ketil Lyng, BNL
Per Sandberg, Stortinget (Frp)
Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk
Steinar Gullvåg (A)
Geir M. Aarstad, Skanska
Terje R. Venold, Veidekke
Øyvind Helleraker, Stortinget (H)
På Egil Rønn, AF
Jon Sandnes, EBA
Gunnar Kvassheim, Stortinget (V)
Liv Kari Hansteen, RIF
Martin Mæland, OBOS

Prognosene for 2010 og 2011 er imidlertid mer positive i retning av utflating og ny vekst allerede i 2011. Nedgangen leder til sterke strukturelle endringer i mange markeder. Kanskje på tide for norske aktører å posisjonere seg for ny vekst i Europa?

Undertegnede har på vegne av Prognosesesenteret representert Norge i Euroconstruct - sammenheng i mer enn 15 år. Dvs i samme periode hvor det norske markedet har gått fra topp til topp inntil det kuliminerte med et "all time high" nivå i 2007 og 2008. Kan hende er dette årsaken til en påfallende liten interesse for de europeiske markedene fra norske aktører. Ingen regel uten unntak, men antall norske aktører aktive i de europeiske byggemarkedene kan desverre telles på en hånd. Kortsiktig ut ifra årets utvikling kan man kanskje tenke at det beste er å holde seg unna, men det er et faktum at mulighetsrommet øker når markedsendringene er som størst.

Slikt sett ser vi dramatiske endringer i svært mange land. Mest dramatikk ser vi i boligmarkedene i Spania og Irland. Toppen i Spania var i 2006 med 866.000 boliger igangsatt, bunnen nås i 2010 med snaut 140.000 - et nivå solid under det langsiktige behovet. Også i Irland nås bunnen neste år med en forventet oppstart på 12.000 boliger (ned fra 78.000 i 2005). I begge land forventes ny sterk vekst f.o.m. 2012 og fremover.

Markedet for nye yrkesbygg forventes å falle med 11 % samlet sett for Europa i år og ytterligere 6 % neste år, men med betydelige variasjoner fra land til land. De styggeste tallene finner vi i Irland, hvor man forventer et fall på nær 40 % i år og ytterligere 30 % neste år. Samlet sett altså en tilnærmet radering av det irske byggemarkedet i løpet av en 3 års periode. På den negative topp 10 - listen finner vi også Spania med et forventet fall på mer enn 20 % i år, men også Finland med 26 % nedgang i år og 21 % neste år.

I andre enden av skalaen finner vi f.eks. Portugal som forventer flat utviking i år, men ny vekst i yrkesbyggsektoren fra 2010. Det tyske boligmarkedet forventes å nå bunnen i år - med markert vekst fra 2010. I Østerrike ser vi positive vekstrater i boligmarkedet i hele perioden t.o.m. 2012.

Poenget her er at konjunkturbildet inkl. effekten av den pågående finanskrisen gir svært ulike (men dramatiske) utslag for de enkelte markedene. Fellesnevneren er likevel tildels sterke strukturelle endringer i de fleste land og de fleste markeder. Dette gjelder både innbyrdes fordeling av markedene ( dvs ROT versus Nybygg), kunde / etterspørselsmønster , type aktører , enkeltbedrifter, spissing eller utvidelse av verdikjeden, nye konsepter , nye typer samarbeid, etc.

Om norske ba-bedrifter fremdeles velger å har et passivt forhold til Europa , så kan vi garantere at siste 15 års utvikling hvor stadig fler norske ba - bedrifter har blitt kjøpt opp og innlemmet i større europeiske bedrifter vil fortsette. Det norske markedet og norske aktører er fortsatt svært attraktive for store europeiske aktører, dels fordi norske ba-bedrifter er veldrevne og økonomisk solide, men også fordi det norske ba - markedet relativt sett holder seg svært godt oppe samlet sett.

Sterke markedsendringer gir positive muligheter - også for norske aktører.

LØP OG KJØP?