Fremtidens BIM-eksperter

BuildingSmart/BIM-satsingen begynner nå virkelig å bære fukter i Norge. Stadig flere tar i bruk denne måten å arbeide på. Likevel er kunnskapsmangelen rundt BIM stor.

Hva er BIM?

BIM står både for BygningsInformasjonsModell ] når man snakker om produktet og BygningsInformasjonsModellering ] når man snakker om prosessen.

* Hva er BuildingSmart?
BuildingSmart er i prinsippet fire ting; en ide - effektiv informasjonsflyt er nøkkelen for å utnytte mulighetene som ligger i moderne IKT, et sett standarder - standarder som mulig]gjør effektiv informasjonslogistikk, en organisasjon ] BuildingSmart International som er ansvarlig for å fremme og forvalte standardene og prosjekter - arenaer hvor standardene brukes.

* Hva er IFC?
IFC står for Industry Foundation Classes. IFC er en av grunnlagsstandardene blant BuildingSmart-standardene. IFC definerer begrepene og sammenhengen mellom disse i en IFC fil. En IFC fil inneholder informasjon fra en Bygnings Informasjons Modell (BIM) som kan utnyttes av et annet program.

 

Studentene som er på vei inn i næringen har nå muligheten til å sikre seg viktig BIM-kunnskap.

Selv om kunnskapen rundt BuildingSmart og BIM er blitt mye bedre de siste på årene, er det mange som ikke vet hva dette innebærer og hvilke fordeler det gir å arbeide etter BIM-metoden.

Flere høyskolestudenter er begynt å innlemme BuildingSmart og BIM i sine masteroppgaver. De som er på vei inn i byggenæringen har fått øynene opp for de nye standardene som er på full fart inn, og gjør seg klare for å møte denne hverdagen.

Masterseminar
Tidligere i år arrangerte BuildingSmart historiens første masterseminar. Her deltok studenter som arbeider med bachelor-, master-, eller phd-oppgaver innen BulidingSmart-relaterte problemstillinger.

- Et meget nyttig seminar. Mye informasjon ble samlet på ett sted og gjort enkelt tilgjengelig for oss, sier Vegard Hustad, bachelor-student ved Høyskolen i Oslo.
Sammen med gruppen sin skal han levere inn en oppgave basert på BuildingSmart.

- Dermed blir et slikt seminar et genialt konsept for oss. Jeg håper de forsetter med satsingen neste år, legger Hustad til. Han mener det er en god ide å ta opplæringen av BuildingSmart/BIM ut fra klasseromme og ut til bedrifter som bruker dette i sine prosjekter.

Hustad har tro på konseptet, og ser det som en stor fordel å kunne mye om BuildingSmart før han skal ut i arbeidslivet.

50 personer
Totalt deltok rundt 50 personer på seminaret, 35 av disse var studenter og ulike lærere fra de seks ulike utdanningsinstitusjonene som deltok. I tillegg deltok 15 ansatte fra de bedrifter som er en del av konseptet. Seminaret gikk over tre dager, og de besøkte Cowi, Multiconsult og Forsvarsbygg.

- Målet med seminaret var at studentene skulle få en bred kontakt med byggenæringen og fagmiljøer som jobber med BuildingSmart, samtidig som bedriftene skulle komme i kontakt med studentene. Studentene skulle få en "State-of-the-art" presentasjon av BuildingSmart og gi dem en bred forståelse av BuildingSmart som gjør at de er i stand til å benytte dette på en relevant måte i sine oppgaver, forteller Eilif Hjelseth, forsker II UMB / utdanningskoordinator BuildingSmart.

Han mener seminaret var en suksess og at flere av partene hadde nytte av en slik samling.

- Det ligger vel i kortene at vi forsøker å få til et lignende konsept neste år også, legger Hjelseth til.