Krever 10 millioner av brannvesenet etter skogbrann

Forsikringsselskapet Skogbrand krever 10 millioner kroner av Østre Agder Brannvesen etter Froland-brannen.

Forsikringsselskapet mener at brannvesenet hadde for dårlig beredskap og at slokkearbeidet var mangelfullt ved den store skogbrannen i Froland sommeren 2008.

- Vi vil ha tydeliggjort ansvaret. I dette tilfellet var både organisering av beredskapen og selve slokkearbeidet etter vår mening dårligere enn det en kunne forvente, sier markedsdirektør Kjetil Løge i Skogbrand til NTB.

Noen må betale
- Dersom dette er standarden, vil det innebære at forsikringspremien må heves. Noen må uansett betale regningen til slutt, ifølge Løge.

Han bekrefter at selskapet er innstilt på å gå rettens vei med denne saken om nødvendig.

Frolandsbrannen sommeren 2008 var etterkrigstidens største skogbrann. Totalt ble 27.000 dekar skog og utmark skadet, med et produktivt areal på 19.000 dekar. Skadeerstatning for ødelagt skog var 21,5 millioner kroner. Samtlige tolv skogeiere som ble direkte berørt var forsikret.

Flere kommuner
Det er Østre Agder Brannvesen som er utpekt av Skogbrand som vert for regningen på 10 millioner kroner. Ordfører Sigurd Pedersen (Sp) i Froland kommune hadde ventet at kravet ville komme direkte til hans kommune.

- Ja, jeg hadde trodd at det i første rekke var kommunen som ble saksøkt. Østre Agder Brannvesen er et felles brannvesen for seks-sju kommuner der vi står for 5 prosent. Arendal kommune står for 50 prosent, sier Pedersen til NTB.

Uansett er han ikke uten videre innstilt på å etterkomme kravet fra Skogbrand.
- Det er vel en grunn til at vi har en forsikring. Det kan bli gjort feil. Så vidt jeg kan forstå er det bare ved grov uaktsomhet at det er grunnlag for å kreve regress, sier ordføreren.

Spares ikke
Han er avvisende til påstanden fra Skogbrands side om at deltakerkommunene i Østre Agder Brannvesen sparer på brannberedskapen som en følge av dårlig kommuneøkonomi. Derimot har han forståelse for at brannberedskapen kan og bør bli enda bedre i utsatte perioder.

- I dette tilfellet ble det forsøkt å hente inn helikopterhjelp på et tidlig tidspunkt, men brannen ble ikke prioritert, sier ordføreren.

I en pressemelding understreker Skogbrand at kritikken i første rekke rettes mot mangelfull etterslokking i en tidlig fase da brannen var under kontroll. Tilstrekkelig innsats i denne fasen kunne ha begrenset skadeomfanget til 700 dekar.