Hydro vil tape millioner hver dag

Norske aluminiumsverk går mot store underskudd i 2009. Om ikke noe drastisk skjer i markedet, vil Hydro tape millionsummer hver dag.

Siden september 2008 har prisene på aluminium vært i fritt fall. I 2008 måtte verdens aluminiumsprodusenter i snitt ha 2.200 dollar per tonn for å gå i balanse. Denne uken var prisen på ett tonn råaluminium under 1.400 dollar på London-børsen, skriver Bergens Tidende.

- Det stemmer at vi har anlegg som ikke tjener penger per i dag, er den nøkterne kommentaren fra kommunikasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.

Han vil ikke si noe om størrelsen på tapene.

Hydro selger det meste av sin produksjon på tremånederskontrakter. Det betyr at selskapet fram til i dag har fått bedre betalt for metallet enn dagens spotpris. Prisfallet kom såpass sent i fjor at effekten på årsresultatet som konsernet skal presentere 18. februar vil bli begrenset. Det blir verre med 2009.

- Aluminiumsprodusenter over hele verden sliter nå, sier Molland
Nå kutter Hydro produksjonen med 170.000 tonn, eller om lag 10 prosent av totalproduksjonen.

- På Karmøy er vi i full gang med å fase ut de eldre Søderberg-anleggene. Der kutter vi produksjonen med 120.000 årstonn. Ved Søral på Husnes representerer Hydros del av kuttet 20.000 årstonn, og i tillegg kutter vi 30.000 årstonn ved anlegget vårt i Neuss utenfor Düsseldorf i Tyskland, sier Molland.