Og så kom nedturen på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs falt fredag med 5,82 prosent til 208,27 poeng.

Etter en uke med oppgang snudde utviklingen fredag morgen da redningspakken for USAs bilindustri ble avvist i senatet. Dermed spredte pessimismen seg på nytt, og aksjene i Oslo er tilbake i området like over 200 poeng.

Midt på dagen var nedgangen enda sterkere, men meldinger om at president Bush ville flytte dollar fra finanspakken til en bilpakke ble et lys i tunnelen for noen investorer.

Hovedinntrykket er likevel at oppgangen som tidligere i uka utløste en viss optimisme var like ubegrunnet som så ofte tidligere.

Oljepris avgjør
Selv om skjebnen for redningspakken til den amerikanske bilindustrien ble avgjørende for utviklingen på alle europeiske børser fredag, er det for Oslo Børs hele tiden en underliggende usikkerhet knyttet til oljeprisen.

Torsdag steg StatoilHydro kraftig etter meldinger om forventet stigning i oljeprisen. Fredag sank oljeprisen på nytt og dermed falt StatoilHydro med hele 8,23 prosent. Med den tyngde dette selskapet har i indeksen er det helt avgjørende for utviklingen.

Samtidig sprer nedgangen i StatoilHydro seg til hele den oljerelaterte industrien. Fredag sank Aker Solutions med over 8 prosent mens Seadrill falt med 6,48 prosent.

Lyspunktet
Oslo Børs er nå om dagen et mareritt for langsiktige investorer, men kan samtidig være et eldorado for daglig trading. Enkeltaksjer går opp og ned med tosifrede prosenttall hver eneste dag og småaksjonærer kan skaffe seg pene gevinster om de treffer riktig.

Det eneste virkelige lyspunktet er at omsetningen synes å ha tatt seg gradvis opp de siste to ukene. På det verste da det meste var solgt unna, var omsetningen nede i 3 milliarder kroner. Nå ligger den rundt 5 milliarder og har en oppadgående trend.

Det er dessuten langt mindre av omsetningen som er rene tvangssalg. Den type handel er for det meste gjort unna. Nå opererer investorer med stor egenkapital som ser at aksjene er billige uansett hvordan man regner og svært kortsiktige tradere som lar seg friste av mulighetene for en rask gevinst.