Dystre utsikter fra DnB NOR

Den brede, svarte penselen presses mot lerretet når DnB NOR Markets tegner sitt framtidsbilde av norsk økonomi. Økende arbeidsledighet og kraftig fall i boligprisene er i vente.

 

Grunntonen i et allerede pessimistisk anslag fra august, er endret dramatisk til det verre i finansgigantens ferske makroprognose.

- Bildet er kraftig endret siden august. Det er tøffe tider som står foran oss, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets til NTB.

- Vi må regne med lav vekst og økende arbeidsledighet, til tross for at vi har tatt høyde for betydelige rentekutt i vår nye prognose.

DnB NOR Markets forventer en økning i arbeidsledigheten på 2 prosent neste år og ytterligere 1,7 prosent i 2010. Boligprisene forventes å falle 3,7 prosent i år og 10 prosent neste år. Investeringene i nye boliger anslås å falle med 9 prosent i år og 11,8 prosent i 2009.

Resesjon
DnB NOR Markets forventer også et fall i BNP for Fastlands-Norge i fjerde kvartal og de tre første kvartalene av 2009. Det betyr i så fall at det blir resesjon også her hjemme, og økonomene anslår at Norge vil oppleve tolv kvartaler på rad med vekst under trend.

Men noen lyse nyanser finnes tross alt:
- Nedgangen blir ikke like dyp og alvorlig som i 1988-1992, blant annet fordi penge- og finanspolitikken bidrar kraftig positivt, heter det i rapporten.
Det private forbruket skal også ned i Norge, mener DnB NOR Markets, som spår nedgang i fem kvartaler før det blir et halvår med nullvekst.

- Når rentene er kommet ned og spareraten korrigert, er det grunn til å vente at inntektsvekst gir økt forbruk igjen. Avtakende inflasjon og lavere energipriser vil også bidra til dette, sier Magnussen.

Han forventer nye og kraftigere rentekutt både i Norge og i utlandet. Styringsrenta fra Norges Bank vil være helt nede på 2,5 prosent om ett år, spår DnB NOR Markets.

- Verste siden krigen
Finanskonsernets økonomer slår fast at OECD-landene er inne i den verste resesjonen siden krigen. I USA må vi tilbake til 1930-tallet for å finne tilsvarende tall.

- Denne resesjonen blir verre enn de foregående, tross rekordstore redningspakker, rekordlav rente og fallende inflasjon. Omslaget kommer i midten av 2010, men det blir mer moderat enn tidligere, heter det i rapporten.
I eurosonen blir det negativ vekst i hele 2009, og situasjonen vil ikke endre seg før i 2010, selv om land som Irland og Spania er langt hardere rammet enn for eksempel Tyskland.

Ifølge prognosene vil ikke nedturen i Sverige bli like ille som under krisen på 1990-tallet, da kjøpefesten fra 1980-tallet gikk over i et deprimerende og langvarig nachspiel.

- Husholdningene er ikke så utsatt i Sverige nå, med relativt høye sparerater og statsfinanser med rom for ekspansiv finanspolitikk.
Også i en ekspansiv økonomi som den kinesiske, blir det tøffere tider. Landet unngår hard landing, men den blir heller ikke så myk som før antatt, heter det. For Japans del blir det vekstpause, med eksportsvikt og høy prisvekst.