SV vil fortsette i regjering etter 2009

Til tross for flere nederlag skal SV fortsette som regjeringsparti, mener partiets programkomité. Nå legger SV fram kravene til en ny regjeringserklæring.

 

- Vi går til valg på en ny rødgrønn flertallsregjering. Vi vil vise at dette kan være et varig samarbeidsprosjekt på den brede venstresiden, sier stortingsrepresentant og leder av Oslo SV, Heikki Holmås, til Dagsavisen.
Han har ledet arbeidet med uttalelsen som vil bli presentert senere denne uken. Uttalelsen vil ved siden av det nye partiprogrammet blinke ut de viktigste sakene for SV i en eventuell ny Soria Moria-erklæring.

I forslaget til partiprogram, som nestleder Audun Lysbakken la fram for en måned siden, er klima sak nummer én. Også i uttalelsen, som kan bli SV-leder Kristin Halvorsens mandat til nye Soria Moria-forhandlinger, vil klima stå helt sentralt.

- Vi har en klar ambisjon om at Norge skal ta et særlig ansvar og påta oss store forpliktelser internasjonalt. De rike landene i Vesten har et historisk ansvar for klimaendringene, og Norge står i en særstilling fordi vi tjener oss steinrike på å pumpe opp olje og gass, sier Holmås.

Han avviser ikke, men vil heller ikke bekrefte, at programkomiteens forslag om et moratorium på tildeling av nye leteblokker på norsk sokkel og forslaget om varig vern av Lofoten og Vesterålen kommer opp på listen over SVs fem høyest prioriterte oppgaver i en ny rødgrønn regjering.