Plan- og bygningsloven forsinket

Kommunal- og forvaltningskomiteen leverer sin innstilling til Plan- og bygningslov tre måneder senere enn planlagt. 

Kommunal- og forvaltningskomiteen leverer sin innstilling 12. februar, tre måneder senere enn den tidligere planen. Ny plan- og bygningslov vil dermed neppe tre i kraft 1. juli. Etter reglene om når nye lover og forskrifter kan tre i kraft, er det nå mest sannsynlig med ikrafttreden ved årsskiftet.

- Når komiteen leverer i februar, så har vi neppe noen lov før tidligst i mars en gang. Og da først kan man sy ferdig forskriftene for høring. Planen om sommerlig ikrafttreden kan vi konstatere at ikke holdt. Plandelen er vedtatt og var forventet satt i kraft til sommeren, men plandelen er også avhengig av byggesaksdelen. Miljøverndepartementet har ikke fortalt oss noe nytt om planene sine. Så vi tror den delen også blir forsinket, skriver Statens bygningstekniske etat på sin nettside.

- Arbeidet med nye forskrifter og veiledninger parallelt med at Stortinget behandler loven som gir hjemmel for forskriftene, er som å skyte på bevegelig mål. Forskriftene må passe til loven og må derfor bli ferdige i høringsversjon etter at Stortinget har loven klar. Nå har Kommunalkomiteen også hatt høringsmøte og der kom det frem så mye interessant at komiteen altså utsetter sin avlevering. Nødvendig input kommer da senere for viktige deler av arbeidet vårt med regelverket. Departementet kan nok også se frem til mye ekstra arbeid med spørsmål fra Stortinget etter komiteens høring, legger BE til.