Regjeringen forventer at bankene setter ned renta

Både regjeringen, Norges Bank og LO legger nå press på bankene for å få dem til å sette ned lånekundenes rente.

Onsdag satte Norges Bank ned styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 4,75 prosent. Til sammen har styringsrenta gått ned med 1 prosentpoeng siden 15. oktober. Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap), finansminister Kristin Halvorsen (SV) og LO-leder Roar Flåthen forventer at bankene nå følger etter og setter ned renta overfor kundene.
- Når bankene har fått bedret sin situasjon, forutsetter jeg at de setter ned renta, sier Stoltenberg.
Statsministeren understreker at rentenedgang er det beste tiltaket for å sikre arbeidsplasser og hjelpe familier med store boliglån.
- Rentereduksjonen vil lette situasjonen for bedrifter og husholdninger med gjeld og bidra til å stimulere aktiviteten i økonomien. Det forutsetter imidlertid at bankenes utlånsrenter også følger med ned, sier finansministeren.
Videre ned
LO mener at Norges Banks beslutning om å sette ned renta er klok.
- Nå er det opp til bankene å følge opp, slik at rentenedsettelsen får ønsket effekt. Endringen må komme kundene til gode, krever LO-lederen.
Lederen i Unio, Anders Folkestad, sier at en rentenedgang var helt nødvendig for å stimulere økonomien.
Han forventer at renta skal videre ned utover vinteren, og viser til at renta i Norge ligger godt over renta i EU-landene.


Byggebransjen mener at onsdagens rentekuttet på et halvt prosentpoeng ikke er nok.
- Vi hadde håpet på et enda større rentekutt i denne omgangen, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til NTB.
Ikke like mye
Sentralbanksjef Svein Gjedrem tror at låntakerne kan få store rentelettelser, både ved at styringsrenta som Norges Bank fastsetter, settes ned, men også at pengemarkedsrenta skal markant ned. Til sammen kan det for de beste boliglånskundene bli en reduksjon på 3 prosentpoeng.
- Hvis verden blir slik våre prognoser forutsetter, kan det skje, sier Gjedrem.
Men ikke alle lånekundene får nyte like godt av rentenedgangen, for Gjedrem antyder at bankene vil øke rentemarginen på utlån, spesielt for boliglån med lav sikkerhet.
Satte ned
Så å si umiddelbart etter at Sentralbanken kunngjorde at styringsrenta blir satt ned med 0,5 prosentpoeng, fulgte Nordea og SR-Bank opp med et tilsvarende kutt på sin utlåns- og innskuddsrente.
- Vi ønsker å bidra til at boliglånskundenes rentekostnader går ned, og at terskelen for å kunne komme inn på boligmarkedet blir noe lavere, sier konserndirektør og leder for bankvirksomheten i Norge, Anne Stärk-Johansen i Nordea.
Norges største bank, DnB NOR, Fokus Bank og Handelsbanken, satte ikke ned renta onsdag, men valgte å se an utviklingen.