USA vil redde boligeiere fra tvangsauksjon

Amerikanske myndigheter arbeider med en plan som kan hjelpe mange gjeldstyngede boligeiere med å unngå tvangsauksjon. Planen går blant annet ut på at det skal bli lettere å betjene lån.

 

Det kan både være snakk om å endre lånene slik at huseiere får råd til å betale renter og avdrag, og om å gi garantier til bankene som har gitt lånene. På lang sikt kan man dermed få et bærekraftig marked for boligkreditt, sa Neil Kashkari i Washington torsdag.

Kashkari er regjeringstjenestemann og har oppsyn med hjelpepakken på 700 milliarder dollar som myndighetene vil bidra med for å berge den amerikanske finanssektoren. Krisen i denne sektoren ble utløst av store problemer i markedet for boliglån.

- Vi er lidenskapelig opptatt av å gjøre alt vi kan for å forhindre tvangsauksjoner der de lar seg avverge, sa han torsdag.

- Statsgarantier kan brukes til å oppmuntre långivere til å endre betingelsene for lån, tilføyde en annen statlig ekspert, Sheila Blair.

Blair og Kashkari forklarte seg for bankkomiteen i Senatet samme dag som USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan snakket i Representantenes hus. Greenspan kalte dagens finanskrise en «kredittsunami av et slag som bare inntreffer én gang hvert århundre».